|

Selimiye Camisi'nin röntgeni çekiliyor

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camisi'nin jeoradar sistemiyle yeraltı kısımlarının bir nevi röntgeninin çekildiğini belirterek, "Tarama sonucunda yeraltı unsurlarını tespit etmeyi amaçlıyoruz. Bu tespit restorasyon çalışmalarımıza altlık olacak, katkı sağlayacak" dedi.

Yeni Şafak
12:04 - 23/06/2017 Cuma
Güncelleme: 12:27 - 23/06/2017 Cuma
AA
Selimiye Camisi'nin "röntgen"i çekiliyor.
Selimiye Camisi'nin "röntgen"i çekiliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce
Selimiye Camisi
'nin yer altındaki varlıklarını tespit amacıyla GPR cihazı ile zemin üzerinden tarama çalışmaları caminin iç kısmında başladı. Bilgisayara bağlı cihazın yeraltına gönderdiği sinyallerin yorumlanması felsefesi üzerine çalışan sistemde frekans aralığına göre raporlama yapılacak.Yaklaşık 10 gün sürecek tarama sonucunda temel aralıkları ve derinlikleri, galeriler, tarihi ve yeni tesisatlar, kalıntıların boyut ve yeri raporlanacak.
Vakıflar
Edirne
Bölge Müdürü Osman Güneren,yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak
Selimiye
'deki proje çalışmalarının devam ettiğini, rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin önemli bir kısmının çizildiğini ve onay sürecinde olunduğunu söyledi.

Yer altı haritası 1 aya tamamlanacak

Selimiye Camisi'nin gelecek yıl başlaması muhtemel restorasyonu öncesi görülmeyen kısımlarını de bilimsel olarak anlamak amacıyla GPR cihazlı jeoradar yöntemiyle bir raporlama çalışmasını başlattıklarını anlatan Güneren, şunları kaydetti:
  • Selimiye Camisi'nin yeraltında unsurları var, tesisatlar, su yolları... Mimar Sinan, saray hamamından gelen sıcak suyun hem camiyi ısıttığı hem de şadırvandan sıcak su aktığından bahsedir. Bunları tespit etmek amacıyla bir jeoradar sistemi kullanılması gerekiyordu.

Cami içi, iç avlu, dış avlusu,
saray
hamamı, Dar'ül hadis ve kurra bölgelerinde tarama yaptırıyoruz. Tarama sonucunda yeraltı unsurlarını tespit etmeyi amaçlıyoruz, bu tespit bizim restorasyonda çalışmalarımıza altlık olacak, katkı sağlayacak.Önemli bir husus da minareler başta olmak üzere temelleri hususunda araştırma yapacak olmamız. Minare temellerinin, kubbenin yerleştiği fil ayaklarının, cami beden duvarlarının nereye kadar indiğini bu yöntemle tespit etmiş, yeraltı sistemini çözümlemiş olacağız.

Bir anlamda
Selimiye
'nin röntgeni çekilecek. Çalışma hasarsız, yapıya müdahale içermeyen bir yöntem.
Hasarsız olması çok önemli elektromanyetik
dalgalar
yayan ve bu tepkileri anlamlandıran bir cihazla çalışma sürüyor.

Osman Güneren, tarama çalışmalarının 10 gün, 20 gün raporlama sürecinin olduğunu belirterek, yeraltı haritasının 1 aya tamamlanacağını kaydetti.
#Selimiye Camisi
#Mimar Sinan
7 yıl önce