|

Sıradanlığa övgü

Amerikan bağımsız sinemasının sembol yönetmenlerinden Jim Jarmusch, genç bir otobüs şoförünün yaşamını konu ettiği Paterson’da, küçük hikâyelerin büyük anlamlarına dikkat çekiyor. Şiir ve müzik tutkusunu yoğun biçimde filme yansıtan yönetmen sıradanlığa övgüde bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 04:24 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sıradanlığa övgü
Sıradanlığa övgü

Amerikan bağımsız sinemasının önemli yönetmenlerinden Jim Jarmusch, dört yıllık aranın ardından çektiği yeni filmi Paterson'la hayatın satır aralarına dair hikâyeler anlatmaya devam ediyor. Bir önceki filmi 'Sadece Âşıklar Hayatta Kalır' ile çok sayıda ödül ve taktir toplayan usta yönetmen, bu hafta vizyona giren Paterson'da genç bir çiftin sıradan yaşamına yoğunlaşıyor. Başrollerini Adam Driver, Golshifteh Farahani, Chasten Harmon ve Barry Shabaka Henley'in paylaştığı film, yalın anlatımı, gerçekçi duyarlılığı ve özgün diyaloglarıyla adeta sıradanlığa övgüde bulunuyor.





Paterson, adını taşıdığı şehirde eşi Laura ve köpekleri Bulldog'la yaşayan genç bir otobüs şoförüdür. Naif kişiliği sebebiyle karısı ve çevresi tarafından sevilen Paterson, mütevazi tarzı ve yazdığı şiirlerle kendi içinde bir dünya kurmuştur. Şiirlerini not ettiği defteri, kulak kabarttığı yolcu hikâyeleri ve hayalleriyle mutludur. Ne var ki kendi işini kurmak isteyen eşi Laura kocasının sıradanlığından pek memnun değildir. Muzır köpeklerinin sebep olduğu sürpriz ise genç adamın pek çok şeyi sorgulamasına sebep olur.





ŞİİR GİBİ


Genel kabulleri yıkan tarzı ve deneysel çabalarıyla kendine özgü bir sinema dili geliştiren Jim Jarmusch, yeni filminde de geleneğini bozmayarak ayrıntıların peşine düşüyor. Paterson'un günlük yaşamını epizotlar halinde aktaran yönetmen, genç adamın karısıyla yaşadığı çatışmaları naif bir dille irdeliyor. Sıradan karakterleri ustaca karikatürize eden yönetmen, bir yandan kent yaşamını tasvir ederken, diğer yandan da burada yaşayan insanların basit hikayelerini, mizahla karışık gerçekçi bir dille yorumluyor.







#Bağımsız sinema
#Şiir
#Müzik
7 yıl önce