|

Tarihi su yolu şehirleri Esenler'de buluşacak

Medeniyet tarihinin, suyun tarihi ve hikâyesiyle bir olduğu düşüncesiyle harekete geçen Esenler Belediyesi ve Türkiye Su Enstitüsü 'Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması'nı gerçekleştiriyor. 2 gün sürecek olan zirve, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde Güneş Yakartepe'nin Mini Su Resitali ile başlayacak. Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması için Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil, Fuzûli'nin Su Kasidesi'nin her bir dizesini ebru sanatıyla birleştirerek "Âb-Rû'larda Su Kasidesi Sergisi" oluşturdu.

Yeni Şafak
11:02 - 22/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:38 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması, bugün, Güneş Yakartepe'nin Mini Su Resitali ile başlayacak.
Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması, bugün, Güneş Yakartepe'nin Mini Su Resitali ile başlayacak.

Esenler Belediyesi ve Türkiye Su Enstitüsü'nün düzenlediği 'Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması' bugün gerçekleşiyor. Filibe (Bulgaristan), Niş (Sırbistan), Köstence (Romanya), Travnik (Bosna Hersek), Bar (Karadağ), Prizren (Kosova), Berat (Arnavutluk), Ohri (Makedonya) ve Kavala (Yunanistan) şehirlerinin katılacağı buluşmada, Esenler'de "Su yolu birlikteliği" kurulacak.







Tarihi yarımadaya Esenler'den sular taşındı


Türkiye'de ilk kez “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması" adlı bir zirve gerçekleştirildiğinin altını çizen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Balkanlar'dan Amasya'ya uzanan bir yolculuk olacak bu. Yaklaşık 9 ülkeden, su ile anılan 9 şehrin katılacağı, suyun kültüre nasıl yansıdığı 22 Mart Dünya Su Günü'nde görülecek. Yerel yönetim olarak bizim buradaki rolümüz, bir sanat eseri ortaya çıkarmak ve katkı sağlamak. Bunun yanı sıra Esenler, çok önemli bir su şehri. Tarihi yarımadanın bütün su akışkanlıklarının ayarlandığı, tarihi yarımadaya giden tüm su yollarının geçtiği yer Esenler ve Esenler'de çok önemli tarihi su terazilerinin, su kemerlerinin olduğu bir ilçe. Bu açıdan şehrin bu yönünü de ortaya çıkarmak, şehrin bu yönden de tanıtılmasına katkı sağlamak ve tarihi su terazilerinin, su kemerlerinin buradaki varlığını hatırlatmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Projemizin startını Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'ın katılımlarıyla gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.





Su Kasidesi su sanatıyla anlatılacak


Fuzuli'nin Su Kasidesi'nin her bir dizesini 33 ebru eseri ile “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması" projesi için buluşturan Hikmet Barutçigil, “Âb-Rû'larda Su Kasidesi" ismiyle sergi açacak. 'Uluslar Arası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması' için düşüncelerini dile getiren Barutçugil, "Su kasidesini su sanatıyla anlatmak bizi duygulandırdı ve heyecanlandırdı. Su Kasidesi, Nur-u Muhammedi'yi anlatıyor. Bir yıl süren çalışmanın sonucu 32 beyitten oluşan Su Kasidesi'ni, bir de kapak ilave ederek, 33 eserle yani tespih sayısına eşitleyerek ebruyla buluşturduk" diye konuştu.














#Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması
#Esenler Belediyesi
#Türkiye Su Enstitüsü
#Mehmet Tevfik Göksu
#Hikmet Barutçigil
7 yıl önce