|

Tezhibi zirveye çıkaracağız

Zerenderzer isimli tezhip sergisi Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açıldı. Sergide Müzehhibe Fatma Özçay'ın önderliğindeki Klasik Türk Sanatları Vakfı öğrencilerinin eserleri yer alıyor. Özçay, hedeflerinin tezhip sanatını zirveye çıkarmak ve 21. yüzyılın karakterini oluşturmak olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:28 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Zerenderzer sergisi 29 Mart'a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde gezilebilir.
Zerenderzer sergisi 29 Mart'a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde gezilebilir.

Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın hazırladığı 'Zerenderzer' isimli tezhip sergisi Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açıldı. Sergide Müzehhibe Fatma Özçay'ın önderliğindeki vakfın öğrencilerinin eserleri yer alıyor. Ayşe Emine Sultan Çelik, Didem Özdağ, Firdevs Bakkal, Hale Nur Bakkal, Hatice Kırankaya, Haya Obaid Al Ketbi, Mehtap Şahin, Mihriban Kaya, Nigar Öz, Nurcan Toprak, Selcen Balıkçı, Sibel Ak, Sümeyye İpkırmaz'ın eserleri bulunuyor. Bu sergideki amaçlarının tezhip sanatını layıkıyla yapabilmek olduğunu söyleyen Özçay, "Tezhip sanatı nasıl ki 16. yüzyılda zirveye çıkmış, biz de bugün o yolda çalışıyoruz. Hedefimiz sanatımızı zirveye çıkarmak, 21. yüzyılın karakterini oluşturmak. Modern bir açılımı hedefliyoruz" diyor. Sergi, 29 Mart'a kadar açık.



ALTIN TEZHİBİ YUMUŞATIYOR


Zerenderzer 'altın içinde altın' demek. "Zemini 22 veya 24 ayar altında sıvıyoruz. Üzerine hazırlanan çiçekleri, kompozisyonu işliyoruz. Altın üzerindeki çiçekleri renklendiriyoruz ve yine altın kullanıyoruz" diyerek bu tekniği anlatan Özçay, altının tezhibi daha yumuşak gösterdiğini, renklerin ağırlıkta olduğu eserlerin etkisinin azaldığını ve sert durduğunu söylüyor. Sergide topam 47 eser var. Tamamı ince tezhipten oluşuyor. Dev panolar yok. Özçay, klasik tezhibi en iyi şekilde sunmak istedikleri için bunu tercih ettiklerini kaydediyor.



TÜRK VE İRAN ÖN PLANDA


Şu anda dünyanın gündeminde İran ve Türk tezhibi olduğunu söyleyen Özçay, "İran'ın renkleri daha canlı ve desenleri daha yoğun. Türk üslubu daha sade ve ferah, renkler daha pastel. Altın kullanımında İran'dan daha başarılıyız" diyor. Türkiye'deki varlıklı insanların klasik sanatlara gereken ilgiyi göstermediğini belirten Özçay, çok güzel eserlerin yurt dışına satılmasına oldukça üzülüyor. Özçay'ın üzüldüğü bir diğer konu ise ülkemizde henüz çok ciddi ödülü olan yarışmaların yapılmaması.







Dünya cennetindesiniz istifade edin


Açılışa katılan usta sanatçı Prof. Dr. Çiçek Derman, sergiyle ilgili şunları söyledi: "Zerenderzer üsluplar içinde en zoru, en emek isteyeni, en hata affetmeyenidir. İsmine yakışan bir sergi olmuş. Buradaki eselerin her biri tasarım olarak da çok güzel. Tezhip sanatı tarihte hat gibi devamlı yükselen bir grafikte seyretmemiş. Maalesef günümüzde de sağa sola sapmalar hissediyorum ve önlemeye çalışıyorum. Bu açıdan da serginin zamanlaması çok isabetli oldu." Bir diğer usta sanatçı Uğur Derman ise "Dünya cennetindesiniz. Bol bol gezip istifade etmeye bakın" dedi.







#Zerenderzer
#Tezhib
#Dolmabahçe Sarayı
#Sergi
7 yıl önce