|

Türk tarihini saptıran filme büyük tepki

Hollywood'da 1. Dünya Savaşı dönemlerini anlatan ve Osmanlı tarihine yer verilen iki film vizyona giriyor. Haluk Bilginer ile Selçuk Yöntem'in de kadrosunda yer aldığı "Osmanlı Subayı" filminin aksine, "The Promise" filmi Türk tarihinin gerçeklerini saptırıyor. Sözde Ermeni Soykırımı üzerinden Türkleri hedef alan "The Promise" filminde Türk bayrağının şiddet sahnelerinde yer alması da büyük tepki topladı.

Yeni Şafak
15:07 - 8/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:02 - 8/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Ermeni Tehciri üzerinden 1. Dünya Savaşı'nı işleyen The Promise filminde Türk tarihinin gerçeklerine yer verilmedi.
Ermeni Tehciri üzerinden 1. Dünya Savaşı'nı işleyen The Promise filminde Türk tarihinin gerçeklerine yer verilmedi.

Türk tarihine yer veren iki Hollywood yapımı film çok yakında vizyona giriyor. 1915 yıllarına ait hikayelerin anlatıldığı filmlerden "Osmanlı Subayı" tarihin gerçeklerini yansıtırken, "The Promise" filmi Sözde Ermeni Soykırımı üzerinden Türkleri hedef yaptı.



Bir ay süreyle gösterime girecek iki filmin konuları ele alış tarzları ve siyasi bakış açıları birbirinden ayrılıyor.



Joseph Ruben'in yönetmenliğini yaptığı ve kadrosunda Haluk Bilginer ile Selçuk Yöntem'in de yer aldığı Hollywood yapımı "Osmanlı Subayı" filmi 10 Mart'ta ABD'de gösterime girecek. 1. Dünya Savaşı yıllarında Van'da geçen film, Amerikalı bir hemşire ile Türk subayın sevgisini konu alıyor ve hikayeyi bu ana çerçeve üzerinden değerlendiriyor.



"Osmanlı Subayı" filminde savaş sahneleri gerçekler üzerinden işlenirken, başrolünde Christian Bale'in olduğu "The Promise" filmi ideolojik bir yaklaşımla 1. Dünya Savaşı dönemlerini Sözde Ermeni Soykırımı üzerinden ele alıyor.







Tarihi saptırarak algı operasyonu


"Gerçek olaylardan esinlenilmiştir" uyarısıyla başlayan The Promise filminde, Türkler tamamen barbar, saldırgan ve hain olarak gösteriliyor. Sahnelerde Türklerin etrafa saldırırken, çarşılarda masum insanları döverken gösterilmesinin yanı sıra, diyaloglarda Ermeni Tehciri'nin, soykırım planı için bir kılıf olarak kullanıldığı aktarılıyor. Filmde Türk bayraklarının şiddet sahnelerinde yer alması da sosyal medyada büyük yankı buldu. Türk tarihini saptıran filme daha gösterime girmeden önce tepkiler çığ gibi büyüyor.









#Osmanlı Subayı
#The Promise
7 yıl önce