|

Türkiye'den Afrika'ya can suyu

Bugün, 22 Mart Dünya Su Günü... Afrika'daki kıtlık ve su krizleri her geçen yıl etkisini artırıyor. Ölümlere yol açan susuzluğa karşı Türk yardım kuruluşları da kararlıkla adımlar atarak, bölgeye yardım eli uzatıyor. Türk Kızılayı, İHH ve Sadakataşı Derneği, Afrika ülkelerindeki kıtlığa karşı başlattığı yardım kampanyalarını bugün de sürdürüyor.

Yeni Şafak
12:25 - 22/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:36 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Afrika'nın birçok ülkesinde yaşanan kıtlık ve su krizleri, başta sağlık olmak üzere farklı alanlarda tehlikeler doğuruyor.
Afrika'nın birçok ülkesinde yaşanan kıtlık ve su krizleri, başta sağlık olmak üzere farklı alanlarda tehlikeler doğuruyor.

Birleşmiş Milletler, (BM) başta Afrika olmak üzere küresel ölçekteki su krizi ile başa çıkmak için yapılması gerekenlerin hatırlanması için 1993 yılından beri her yıl 22 Mart'ta farkındalık çalışmaları yapıyor. Her fırsatta kıtlıklarla boğuşan Afrika ülkelerine yardım ele uzatan Türkiye'deki kuruluşlar, bugün de bölgeye can suyu olacak bir kampanya başlattı.



Türk Kızılayı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım (İHH) Vakfı ve Sadakataşı Derneği, Afrika'daki su krizlerine karşı bugün de yardım faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda vatandaşlar, SMS yada para transferi yoluyla diledikleri miktarlarda yardımlarını gönderebiliyor.






















Önlem alınmazsa kıtlık artacak

Dünya Bankası ise Eylül 2016'da yayınladığı raporunda su güvenliğinin gelişmede en önemli küresel risklerden biri olduğunu belirtiyor.


Kurum, bir an önce önlem alınmazsa Orta Afrika ve Doğu Asya gibi suyun bol olduğu yerlerde kıtlık yaşanmaya başlayacağını, kıtlığın güçlü olduğu Ortadoğu ve Afrika'nın Sahel bölgesinde ise durumun kötüleşeceğini vurguluyor.


Su kıtlığının küresel iklim kriziyle arttığını vurgulayan Dünya Bankası'na göre, bu bölgelerde 2050'ye kadar gayri safi yurtiçi hasılalar (GSYH) yüzde 6 azalabilir.

Risklerle karşı karşıya

Dünyada yaklaşık 1 milyar 800 milyon insanın atık su kullanması; kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.


BM'nin 2015'te belirlediği Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri kapsamında herkesin 2030 itibarıyla temiz suya erişiminin olması amaçlanıyor.


#Dünya Su Günü
#Türk Kızılayı
#İHH
#Sadakataşı Derneği
#Yardım kampanyası
7 yıl önce