|

Uyandıran hastalık

Bacağını kıpırdatma isteği ya da karıncalanma şikayeti, toplumun büyük kısmında görülüyor. Bunun bir rahatsızlık olduğunu bilen ve hekime başvuranların sayısı çok az. Huzursuz bacak sendromu denilen bu hastalık, ciddi bir problem.

.
00:00 - 4/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:10 - 3/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Uyandıran hastalık
Uyandıran hastalık

Otururken ya da uzanırken bacakları hareket ettirme ihtiyacı ile kendini gösteren, karıncalanma, yanma ya da ağrı şikayetine yol açan, ''Huzursuz bacak sendromu'' toplumun yüzde 2-15''ini etkiliyor. Bu sendromun görüldüğü birçok kişi, bacağını hareket ettirme isteğine karşı koyuyor. Oysa bu durum rahatsızlığın artmasına sebep oluyor.

BELİRLİ BİR NEDENİ YOK

Huzursuz bacak sendromu hakkında ayrıntılı bilgi veren Bayındır Hastanesi hekimlerinden Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Kandemir, ''Nedeni bilinmeyen ve tam tedavisi bulunmayan bu sendromun etkilerini azaltmak için basit değişiklikler işe yarar. Çalışma masanız biraz daha yüksek olursa size de bacağınızı rahatça kıpırdatacağınız alan kalır'' diyor.

AKŞAMLARI GÖRÜLÜYOR

Bu sendromun uykudan uyandıran periyodik bacak hareketlerinden farkına işaret eden Dr. Kandemir, ''Belirtileri genellikle akşam saatlerinde dinlenirken görülüyor. Bazen de yatmadan önce ortaya çıkıp uykuya dalmayı güçleştirir'' diye konuşuyor.

MASAJ İYİ GELİR

Meditasyon ve yoganın yanısıra hafif egzersizler de işe yarayabilir. Masaj ve ılık banyo, şikayetlerinizi azaltabilir. Şikayetler uykudan önce çoğalıyorsa, uyuduğunuz ortamın sessiz, yatağınızın rahat olmasına özen gösterin. Bacağınızı hareket ettirme isteği hissedince bununla savaşmayın. Ayağa kalkabilir, yürüyebilir ya da bacaklarınızı kıpırdatabilirsiniz.

11 yıl önce