|

"TIO ILAR"a sanatseverlerden ilgi

Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Almanya'dan ünlü ve amatör sanatçıları Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro binasında buluşturan ve 15 gün önce açılan TIO ILAR 7 Çağdaş Sanat Sergisi, 4 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Aa
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 12:28 - 25/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
"TIO ILAR"a sanatseverlerden ilgi
"TIO ILAR"a sanatseverlerden ilgi

Serginin küratörü Panos Malamis, genç yeteneklere destek vermeyi amaçlayan sergide, Türkiye'den Beyza Boynudelik, Hakan Bayer, Leyla Ersin, Pet 05 , Zone, İspanya'dan Hugo Fontela, İtalya'dan Pietro Ruffo, Yunanistan'dan Alexis Avlamis, Localize it!, Olga Alexopoulou, Alekos Skoutariotis, Dimitris Dokos, Kalliopi Kouklinou, Pandelis Pandelopoulos ile Almanya'dan Thiemo Kloss'un eserlerinin yer aldığını belirtti.

Serginin, genç sanatçılarla deneyimli sanatçıların bir araya getirilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Malamis, İstanbul'da ikinci kez düzenlenen serginin 10 Nisan'da açıldığını hatırlattı.

Malamis, serginin Yunan ve Türk sanatseverleri bir araya getirdiğini anlatarak, "En önemlisi yaratıcılık. Yeni şeyler yaratmak isteyen sanatçıları bulmak istiyoruz. Karakter de çok önemli. Sergi sanatçıların kariyerleri için önemli oldu. Bu serginin en önemli özelliği de sanatçıların eserlerini kendilerinin seçmesidir" diye konuştu.

Panos Malamis, sergiye dünyanın farklı ülkelerinden katılan her bir sanatçısının ayrı bir hikayesi olduğunu aktardı.

İstanbul'da 4 Mayıs'a kadar görülebilecek sergi, eylülde de Atina'daki sanatseverlerle buluşacak.

Katılımcı sanatçıların duyguları

Sergiye katılan ressam Leyla Ersin Ekmekçiler, geçen sene Atina'da açılan sergiye 7 eseriyle katıldığını belirtti.

Bu sene doğayı anlatan 4 eseriyle sergide yer aldığını kaydeden Ekmekçiler, "İnsanın doğadan kopmuş olması aslında insanın kendi doğasından koptuğu anlamına geliyor. Zaten kendi doğamızdan kopunca kendi değerlerimizin farkına varamıyoruz. Bu yüzden eserlerimde doğayı işliyorum" dedi.

Uzun zamandan beri sanatına İstanbul'da devam ettiğini söyleyen Yunan ressam Olga Alexopoulou, eserlerinde genellikle sükuneti içeren doğayı anlattığını ifade etti.

İstanbul'daki rüzgar ve fırtınalardan etkilendiğini aktaran Alexopoulou, eserlerinde yoğun bir mavi kullanmasıyla ilgili de "Maviyi çok seviyorum ve uzun yıllardan beri maviyle çalışıyorum. Özellikle tablolarımda 1800'lü yıllardan kalan siyaha yakın özel bir mavi kullanıyorum. Eserlerimin bir çoğu mavi renk hakimdir" bilgisini verdi.

Dünyanın birçok ülkesinde sergi açtığını dile getiren Alexopoulou, farklı ülkelerden gelen farklı sanatçılarla bir arada olmanın kendisine keyif verdiğini vurguladı.

Ressam Beyza Boynudelik, sergiye Yunan bir ressam arkadaşının aracılığıyla davet edildiğini dile getirerek, "Eserlerimde kentli bireyin bugün geldiği hal üzerine bir şeyler üretiyorum. Bu bir noktada maskelere, kendini ifade araçlarına gitmeye başladı. Kişi gerçekten kendini göstermek istediği gibi mi yoksa diğerlerinin gördüğü gibi mi? Hayatı hissederek mi yaşıyor, bunu işliyorum" ifadelerini kullandı.

Yunan ressam Alexis Avlamis da İstanbul'dan etkilendiğini ve sergiye ikinci kez katıldığını anlattı.

Eserlerinde bilinçaltı konularını işlediğine dikkati çeken Avlamis, "Eserlerimle insanoğlunun doğaya karşı olan sorumluluğunu da anlatıyorum. Geleceğin doğasını da işliyorum. Bilinçaltı konularını işlediğim için başladığım bir eserin nasıl biteceğini çoğu zaman bilemiyorum. Hep zaman içinde kendinden oluşuyor" diye konuştu.

Resme küçük yaşlarda başladığını anlatan Avlamis, Amerika, Çin, Danimarka başta olmak üzere bir çok yerde sergi açtığını söyledi.

10 yıl önce