|

Piri Reis bilim dünyasını topluyor

UNESCO'nun 2013'ü "Piri Reis Haritası'nın 500. Yılı" ilan etmesi dolayısıyla, Ankara Üniversitesinde (AÜ) "Uluslararası Piri Reis Sempozyumu" düzenlenecek.

Aa
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:24 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Piri Reis bilim dünyasını topluyor
Piri Reis bilim dünyasını topluyor

AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Kurt, yaptığı açıklamada, AÜ ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun, 12 Nisan'da düzenleyeceği sempozyumla Piri Reis'i bir kez daha anacaklarını belirtti.

Amerika'yı gösteren dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye eseriyle tanınan Piri Reis'in, bugünkü neslin yakından tanıması gereken önemli bir isim olduğunu ifade eden Kurt, gençlerin Türk denizcinin çalışmalarından ilham almasını istedi.

Piri Reis'in, hak ettiği değeri tam olarak göremediğini savunan Kurt, "Piri Reis'i hem tarihçiler hem de coğrafyacılar olarak çok ihmal etmişiz. UNESCO, Piri Reis'i uluslararası etkinliklerle anmaya karar verince biz ancak hatırlayabildik'' değerlendirmesinde bulundu.

Piri Reis'in sadece Türk tarihini oluşturmadığını, insanlığın ortak tarihini etkilediğini ifade eden Kurt, Topkapı Sarayı Müzesi'nde muhafaza edilen Piri Reis'e ait Amerika kıtasının çizildiği haritanın en eski dünya haritası olduğunu hatırlattı.

Piri Reis'in 28 haritası Türkiye'de sergilenecek

AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek de sempozyuma, çok sayıda yerli ve yabancı araştırmacıyla akademisyenin katılacağını bildirdi.

UNESCO'nun, Piri Reis'e ait 28 haritayı Türkiye'de sergileyeceğini dile getiren Çiçek, etkinlikler kapsamında üniversitenin yerleşkesinde ve Altındağ Hamamönü'nde 2,5 metre yüksekliğinde iki Piri Reis büstü açılacağını kaydetti.

Piri Reis'in sadece bir denizci, asker olmadığına aynı zamanda önemli bir bilim insanı olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Kendisi günümüzdeki etik koşulların hepsini o dönemde yerine getirmiş. Faydalandığı kaynakları, kişileri de eserlerine işlemiş. Belki de bugün tüm dünya tarafından hatırlanmasının en büyük sebebi bu ahlakıdır. Piri Reis'i milyonlarca yıl sonra da bize hatırlatacak bu özelliğidir" dedi.

11 yıl önce