|

İç Anadolu steplerinde tarihe yolculuk

Son yıllarda tüm Türkiye''yi saran alternatif turizm hayatın tekdüzeliğini kırmayı başaran farklı bir tatil anlayışının ürünü. Ersin Demirel''in oluşturduğu Hitit Yolu, Alevi, Sünni ve Çerkez köylerinden geçerek İç Anadolu''nun steplerine uzanıyor, modern seyyahlara görkemli bir tarih ve doğaya yolculuk kapısını aralıyor.

Yusuf Genç
00:00 - 7/09/2014 Pazar
Güncelleme: 20:04 - 6/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İç Anadolu steplerinde tarihe yolculuk
İç Anadolu steplerinde tarihe yolculuk

Kent yaşamı ve dayattığı kalıp hayat formları, insanları uzun zamandır farklı arayışlara sürüklüyor. Haliyle tatil ve dinlenme uğraşıları da değişiyor. Doğa ve kültür turizminin son yıllarda bu denli revaçta olmasının sebebi bu. Bir süredir Kültür Rotaları Derneği''nin öncülüğünde Türkiye''nin yürüyüş yolları haritaları çıkarılıyordu. Bu haritalara doğaseverler için Hititlerin başkentinin içinde yeni bir güzergah eklendi. Hazırladığı rehber kitabında ve ersindemirel.blogspot.com adresinde yürüyüş tecrübelerini paylaşan Ersin Demirel''le Hitit Yolu''nu ve dağlarda geçen günleri konuştuk.

Aslında biraz da ''modern seyyahlık'' diye tanımlayabiliriz yaptığınızı. Ayakkabılarınız giyip günlerce sürecek bir yolculuğa çıkıyorsunuz…

Gezmek, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak, farklı kültürleri keşfetmek insanı yenileyen bir olgu. Seyahat ederken bir yandan kendi benliğinizin derinlerine yolculuk ederken diğer yandan sürekli bir şeyler öğrenip bilgi düzeyinizi arttırıyorsunuz. Küçükken hayalim dünyayı dolaşmak, bütün ülkeleri tek tek keşfetmekti. Şimdi hem dünyayı geziyorum, hem de ülkemdeki keşfedilmemiş turistik değerleri vitrine çıkarmaya çabalıyorum. Sınırları geçip yeni bir ülkeye veya coğrafyaya gitmek heyecanlandırıyor beni. Doğanın huzurlu kollarında bir başına dolaşmak keyifli bir duygu. Eh, gezerek para kazanmak ve yaşamını idame ettirmek bir başka avantajlı tarafı.

2 KM''LİK AHŞAP KÖPRÜ YOLU
Türkiye yürüyüş yolları projelerinin oluşturulmasına siz de katkıda bulunuyorsunuz. Hitit Yolu onlardan biri… Çorum il sınırı içerisinde bir trekking sahası. Sizden dinleyelim…

Çorum ilginç bir yer. Hititlerin başkenti olan ve aynı zamanda Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Boğazköy-Hattuşa ören yerine sahip. Ayrıca bölgede Boğazkale-Alacahöyük Milli Parkı yer alıyor. Dünyanın tanıdığı, bildiği bu coğrafyaya ne yazık ki 75 kilometre uzaklıktaki Çorum il merkezindeki insanların bazıları bilmiyorlar veya hiç gitmemişler bile.

Bu yol nasıl ortaya çıktı?

2010 yılında dönemin valisi Nurullah Çakır''ın projelendirdiği, benim de hayata geçirmek için koordinatörlüğünü üstlendiğim Hitit Yolu, Çorum ilini özelde ülke genelde ise dünya turizmine tanıtmak amacını taşıyordu.

Çorum içerisinde dedik ama tam olarak nereleri kapsıyor?

Görkemli tarihiyle dünyanın gözünü kamaştıran Hititlerin antik kentlerinden geçen yol, İç Anadolu coğrafyasının sürpriz doğal güzelliklerinden, sahip olduğu kültürel ve etnik mozaikten örnekler sergiliyor konuklarına. Rotanın omurgasını Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Boğazköy-Hattuşa ören yeri ile Çorum''un diğer önemli Hitit yerleşimleri olan Alacahöyük-Şapinuva üçgeni oluşturuyor. Ek olarak Hitit Yolu kapsamında İncesu Kanyonunda Türkiye''nin en uzun ahşap yürüyüş platformunun (1700 metre) yapıldığını hatırlatalım.

İLK ENGELLİ TREKKİNG ROTASI
Bu yolculuk toplam kaç km?

İşaretlenen rotaların toplamı 236 kilometre. Bazıları aynı güzergâhlardan geçen 31 parkuru ele aldığınızda (25 günübirlik-6 uzun), alternatif güzergâhlarla birlikte rota 385 kilometreye ulaşıyor.

Uzun süren, kamp kurulan yürüyüş programları ve yanı sıra günübirlik turlar. Daha çok hangisine ilgi var?

Özellikle Alacahöyük, Boğazkale ve İncesu yerleşimlerine yakın bölgelerdeki günübirlik parkurlar revaçta. Ankara veya İstanbul seyahat acenteleri genellikle hafta sonu iki günlük yürüyüş etkinlikleri düzenliyorlar.

Kaybolmak gibi bir tehlike yok
Günlerce açık arazide yol alıyorsunuz, katılımcıları bekleyen tehlikeler yok mu? Diyelim ki dağın başında başımıza kötü bir şey geldi, ne olacak?

Önerilen tüm parkurlar, ören yerleri veya köy yerleşimlerinden başlıyor. Günübirlik güzergâhlar, yerleşim yerlerine yakın bulunduğundan herhangi bir tehlike söz konusu değil. İşaretleri kaybettiğiniz anda yapacağınız tek şey, ilerlemekte ısrarcı olmamak. En son kaybettiğiniz işaretin yanına geri dönmek ve iki yüz metrekarelik alanda geniş bir daire çizerek rotanın devamını bulmak. Yürüyeceğiniz rota hangi ilçe sınırlarında yer alıyorsa faaliyetinize başlamadan önce, yol ve hava durumu ile konaklama olanaklarını ilgili kaymakamlık veya köy muhtarlarına sormalısınız. Ayrıca internetten muhtarların iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

O halde kaybolma tehlikesi de yok…

Hitit Yolu rotaları ülkemizin en kolay trekking parkurlarından biri. O nedenle rotada kaybolma olasılığınız yok denecek kadar az. Sorduğunuz soru, başka rotaların coğrafi koşullarına uygun bir soru. Öncelikle bu tür bir etkinliğe çıkacaksanız en az üç kişi olmak durumundasınız. Kaza anında bir kişi size yardım ederken diğeri yardım aramaya çıkacaktır. Asla yalnız yola çıkmamalısınız ve mümkünse yanınıza rehber almalısınız.

İsteyenler için bisiklet parkuru
Hitit Yolu''nda, bisiklet parkuru seçeneği de var?

Evet. Benim yaptığım tüm projelerde yürüyüş yanı sıra özellikle dağ bisikleti rotaları mevcut. Seyahat etmenin en ucuz ve zevkli biçimlerinden biri bisiklet. İstanbul-Sinop, Sinop-Anamur, Antalya-Antakya, 4 kez Trakya vb. uzun bisiklet turları yapmış biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilir ve önerebilirim. Hitit yolu bisiklet rotası 406 kilometrelik 6 farklı parkurdan oluşmakta.

Alaca Vadisi adrenalin salgılatacak
Güzergâh boyunca macera severleri neler karşılıyor?

Alevi, Sünni ve Çerkez köylerinden geçen rota, İç Anadolu''nun steplerinde yol alıyor. Çok fazla ormanlık alanının bulunmadığı rota boyunca daha çok kültürel ve tarihi dokuya tanıklık ediliyor. Alaca vadisi ve İncesu Kale rotaları doğayla baş başa olacağınız ve biraz adrenalin salgılayacağınız güzergâhlar.

Güzergâh üzerinde kanyon, ören yeri gibi ayrıca yeni bir tecrübe sunan yerler de var…

Rota boyunca Hattuşa, Yazılıkaya, Alacahöyük, Şapinuva antik kentleri, Kalehisar ve Behramşah Külliyesi, Hitit Barajı, Gerdek Kaya Mezarı, İncesu kalesi ve Kybele Kaya Kabartması tarihi mekânları ile Alaca Vadisi, İncesu Kanyonu, Alaca Evci-Boğazkale-Çatak- Kalecikkaya-Kızılhamza-Ortaköy-Soğucak göletleri görülebilir.

TÜM DÜNYA BİLİYOR
Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da katılımcıları var Hitit Yolu''nun. Daha çok hangi ülkelerden misafirler geliyor?

Proje kapsamında ilk baskıda (şu an Pandora/Hil yayıncılıktan 2. Baskısı yayınlandı) İngilizce ve Almanca yayınlanan kitaplar, Berlin Turizm Fuarına götürüldü. Ayrıca benim de yönetim kurulunda yer aldığım Kültür Rotaları Derneği hem web sitesinde (trekkinginturkey.com) hem de uluslararası fuarlarda Türkiye''deki trekking rotalarını Kültür ve Turizm bakanlığı ile birlikte tanıtmaya çalışıyor. Geçen Haziran ayında Hollanda Kültür ateşemizle birlikte organize ettiğimiz bir programla 5 kişilik Hollandalı bir gazeteci topluluğu gelerek Hitit Yolu''nu gezdiler ve ülkelerinde yazılarıyla tanıtımını yaptılar. Hatırlatmak isterim ki zaten Hattuşa antik kentini Alman bir profesör kazıyor ve burayı zaten tüm dünya tanıyor.

YEREL REHBERLERDEN DESTEK ALINMALI
Tarihte yolculuk da içeren bu doğa yürüyüşüne katılmak isteyenler için öncelikle neler tavsiye ediyorsunuz?

Öncelikle tarihe meraklı olanların mutlaka denemesi gereken bir rota. Özellikle Alacahöyük, Hattuşa, İncesu ve Şapinuva çevresindeki güzergâhları kesinlikle öneririm. Bu tür etkinliğe çıkacak olanlar kendi bedenlerini iyi tanımalılar ve asla doğaya üstünlük kurma eğiliminde olmamalılar. Daha çok tarihi alanlardan geçen bir trekking rotası olduğundan seyahat acenteleri veya bölgedeki yerel rehberlerden destek almak, hem bilgi anlamında hem de rotanın bütünselliğinden herhangi bir şey kaçırmamak adına önemli. Ve bir uyarı, asla ören yerlerinde tarihi dokuya zarar vermemeli ve yürüyüş etkinliğiniz esnasında oluşan çöplerinizi geri götürmelisiniz.

10 yıl önce