|

Ankara devir teslime hazır

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda bugün yemin ederek, görevine resmen başlayacak. And içme ve devir teslim törenleri için TBMM ve Çankaya Köşkü'ndeki tüm hazırlıklar tamamlandı.

Aa
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:56 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ankara devir teslime hazır
Ankara devir teslime hazır

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yarın yemin ederek, görevine başlayacak. TBMM Genel Kurulu, yarın saat 14.00'te TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında olağanüstü toplanacak. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra gündem hakkında bilgi verecek ve Erdoğan'ı salona davet edecek. Erdoğan, Meclis'e gelişinde en yaşlı Başkanvekili sıfatıyla kendisini karşılayan TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşliğinde kürsüye gelecek. Erdoğan, buradan Anayasa'nın 103. maddesinde yer alan yemini edecek.

101 PARE TOP ATIŞI

Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirilecek. Öte yandan Erdoğan ikametinden Meclis'e gidene kadar güzergahı boyunca çeşitli yerlerde halkı selamlayacak.

SES SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Yemin töreni için Genel Kurul Salonu'ndaki hazırlıklar da tamamlandı. Salonun genel temizliği yapıldı, tavanında yer alan ses sistemi değiştirildi. TBMM Ana Binası'nın dış cephe taş kaplamaları da özel bir yöntemle temizlendi. Ayrıca, TBMM'nin 800 araç kapasiteli kapalı otoparkı da aynı gün hizmete girecek, davetlilerin araçları buraya yönlendirilecek.

KAPALI FORS, YEMİNLE AÇILACAK

Erdoğan, yeminin ardından önce Anıtkabir ve daha sonra Çankaya Köşkü'ne gidecek. Cumhurbaşkanlığından gelen forsu kapalı makam aracının forsu açılacak.

ŞEREF MADALYASI VERİLECEK

Erdoğan, saat 16.30'da düzenlenecek devir teslim törenine katılmak üzere eşi Emine Erdoğan ile Çankaya Köşkü'ne gidecek. A Tipi devlet töreni uygulaması kapsamında Erdoğan çifti giriş kapsında atlı birlik tarafından karşılanacak. Erdoğan, Sancak ve Onur Kıtası'nı selamlayacak, daha sonra Büyük Şeref Kapısı'nda Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından karşılanacak. Baş başa görüşmenin ardından Gül veda konuşması yapacak. Ardından Erdoğan konuşacak ve 11. Cumhurbaşkanı Gül Cumhurbaşkanlığı Forsunu ve arkasından Devlet Şeref Madalyasını Erdoğan'a takdim edecek.

Dünya liderleri tanıklık edecek
Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı töreni için dünya liderleri Ankara'ya akın etti. 90'ı aşkın ülkenin üst düzey temsilcileri Çankaya'daki devir teslim töreninin tanıkları arasında olacak.

Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi Abdullah Gül'den devralacağı törene geniş ilgi var. 90'ı aşkın ülkenin üst düzey temsilcileri de TBMM ve Çankaya'daki devir teslim töreninin tanıkları arasında olacak. Bugün gerçekleşecek olan devir teslim törenini izlemek üzere temsilci göndermeyi kararlaştıran ülkelerin ve uluslararası örgütlerin sayısının 90'ı aştığı öğrenildi. Törende, 15 ülkenin cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 6 ülkenin meclis başkanı, 12 ülkenin başbakanı, 3 ülkenin cumhurbaşkanı yardımcısı, 7 ülkenin başbakan yardımcısı, 40 civarında ülkenin bakanları, uluslararası örgütlerden de dokuzunun temsilcisi bulunacak.

RUSYA'YI SERGEY NARIŞKİN TEMSİL EDECEK

Öte yandan törende Rusya adına Rusya Federal Meclisi Duması Başkanı Sergey Narışkin, Ermenistan adına da Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian hazır bulunacak. İran'ı Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak'ı Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Nasır El Ani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni Başbakan Neçirvan Barzani temsil edilecek. Törene, Suriye adına Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Hadi Bahra katılacak. Erdoğan, akşam resepsiyonun ardından, tören için Ankara'ya gelen devlet ve hükümet başkanları onuruna yemek verecek.

Davutoğlu saat 22'de Çankaya'ya çıkacak

AK Parti'nin dün yaptığı 1. Olağanüstü Kongrede genel başkan seçilen 61. Hükümet'in Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Çankaya Köşkü'nden ilk randevu çıktı. Cumhurbaşkanılığı görevini bugün devralacak olan Recep Tayyip Erdoğan, Davutoğlu'nu saat 22:00'da Köşk'e çağırdı. Erdoğan burada Davutoğlu'na başbakanlığa vekalet etme görevi ve 62. hükümeti kurma görevi verecek. Davutoğlu ise görevi alır almaz birgün sonra 62. hükümet üyelerini Erdoğan'a sunacak.

10 yıl önce