|

Peşmergeye koridor iddiası

ABD, Ankara'nın güvenli bölge talebine karşı çıkarken, peşmergenin Kobani''ye geçmesi için Türkiye'de bir koridor açılacağı öne sürüldü. İddiaya göre 2 bin peşmerge 300 veya 500''erlik gruplar halinde bölgeye nakledilecek.

Çetiner Çetin
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 00:13 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Peşmergeye koridor iddiası
Peşmergeye koridor iddiası

IŞİD tehdidi altında bulunan Kobani''deki Kürt PYD güçlerine ABD''nin kargo uçaklarıyla silah yardımı yaptığı saatlerde Türkiye'nin peşmergeye sınırı açtığı öne sürüldü. İddiaya göre 35 gündür IŞİD işgali altındaki Suriye''nin Kobani kentine önümüzdeki 9 gün boyunca 2 bin eğitilmiş peşmerge sevk edilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri''nin gözetiminde gerçekleştirilmeye başlanan sevkiyat, Kuzey Irak yönetimiyle koordineli şekilde yürütülecek. İntikal süresince silahlı ve Kürt bayraklı görüntü verilmemesi konusunda azami özen gösterilecek. İntikal için geçiş güzergahının da belirlendiği ifade ediliyor. Şırnak-Mardin-Diyarbakır-Şanlıurfa-Aligör hattını kullanacak olan Kuzey Irak eğitimli askerler, Mürşitpınar Sınır Kapısı''nın Suriye tarafında konuşlanacak. Peşmergelerin insani ve sağlık gereçleri sınırın Türkiye tarafında karşılanırken, mühimmat ise aynı kapı üzerinden sınırın öte yanına aktarılacak.

GPS TAKIMLARI ULAŞTI BOMBARDIMAN BAŞLADI

IŞİD örgütü ile savaşan YPG''ye bağlı PYD güçlerine gıda ve ilaç desteği 30 günü aşkın süredir Türkiye tarafından sağlanıyor. Bölgedeki Kürt kaynaklar, iki hafta önce Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani''nin gönderdiği 12 TIR dolusu askeri teçhizatın Türkiye üzerinden YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)mensuplarına ulaştırıldığını öne sürüyor. IŞİD''in Kobani''yi ele geçirme çabaları üzerine harekete geçen ABD ve koalisyon güçlerinin, ilk olarak Kobani''ye Türkiye üzerinden telsiz iletişim sistemleri gönderdiği iddia ediliyor. Savaş uçaklarına koordinat sağlayan 7 takım GPS sisteminin YPG sorumlularına teslim edilmesinin ardından bölgeye hava operasyonlarının başladığı kaydediliyor.

ÖSO DESTEĞE GİTTİ

ABD''nin 4 haftada havadan 135 kez operasyon yaptığı Kobani''de IŞİD'in beklendiği şekilde geriletilememesi nedeniyle peşmerge güçlerinin bölgeye intikaline hız verildi. PKK bağlantılı YPG/PYD ile ilgili çekincelere sahip Ankara''yı asker sevkiyatı için Mesut Barzani''nin ikna ettiği, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile de Barzani''nin görüştüğü belirtiliyor. Kobani''de diğer Kürt grupları dışlayan Müslim''in, Ankara''dan gelen ''Kobani''ye ÖSO ve diğer Suriyeli gruplar da desteğe gelsin. Suriye''nin geleceği konusunda ortak paydada buluşun'' mesajından sonra geri adım attığı dile getiriliyor. Müslim''in mesajı almasının ardından ÖSO''ya bağlı 150 kişilik bir grubun YPG''ye destek için hemen bölgeye geçtiği öğrenildi.

YPG ve ÖSO''ya takviye birlik

Peşmergeler 300''er veya 500''er kişilik gruplar halinde gönderilecek. Kobani''ye ulaşan birliklerin, bölgedeki 7 ayrı noktada YPG ve ÖSO ile birlikte hareket etmesi planlanıyor. Erbil yönetimi, askerleri ağırlıklı olarak KDP, KYB gruplarından seçti.

Ankara'dan 3 ay süre

Tüm destek ve yardımlara rağmen IŞİD''in ilerleyişinin durdurulamaması üzerine Erbil-Ankara hattı devreye girdi. İddiaya göre Barzani''nin ''IŞİD doğrudan Kürtlere yönelik bir tehdit halini aldı. Peşmergelerimizi bölgeye gönderelim'' mesajına Ankara olumlu yanıt verdi. Konuya ilişkin tüm yol haritasının bugün tamamlanacağı öğrenildi. Bu arada Ankara, Kobani operasyonu tamamlandığında peşmergelerin geri çekilmesini istiyor. Suriye''nin geleceğine yalnız Suriyelilerin karar vermesi ilkesiyle hareket eden Türkiye, Kobani operasyonunu 3 ay ile sınırlı tuttu. Ancak olumsuz gelişmelerin yaşanması ve savaşın uzaması durumunda bu sürenin 18 aya kadar revize edilebileceği belirtiliyor. Bu durumda bölgedeki Kürt peşmerge sayısının da artırılabileceği ifade ediliyor.


9 yıl önce