|

PYD''ye ABD silahı

ABD, IŞİD ile savaşan PYD''ye havadan silah yardımı başlattı. C-130 nakliye uçakları gece yarısı Kobani''ye paraşütle silah ve tıbbi malzeme bıraktı. Ankara, yardımda Türk hava sahasının kullanılmadığını bildirdi.

.
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 00:06 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
PYD''ye ABD silahı
PYD''ye ABD silahı

Türkiye, IŞİD''e karşı peşmerge güçlerine koridor açarken ABD ise Kobani''deki PYD militanlarına havadan silah ve tıbbi yardım ulaştırdı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı''ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, önceki gece ABD Hava Kuvvetleri''ne ait C-130 tipi nakliye uçağı ile bölgeye cephane ve tıbbi malzeme yardımı yapıldığı bildirildi. Açıklamada yardımların Irak Kürt yönetimi tarafından sağlandığı kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı ise yardımları taşıyan uçakların Türkiye hava sahasını kullanmadığını kaydetti.

ARALARINDA KAVGA ÇIKTI

Yardımlar Kuzey Irak''ta da tartışma yarattı. Celal Talabani''nin ailesinden Ceng Talabani, yardımların kendileri tarafından gönderildiğini iddia etti. Talabani Facebook''taki resmi sayfasında şu açıklamayı yaptı: ''10 gün süren büyük uğraş ve çabalardan sonra dün gece saat 02.35''te ABD Hava Kuvvetlerine ait üç adet C-130 tipi kargo uçağıyla yaklaşık 24 tonluk silah ve mühimmat ile 10 tonluk tıbbi yardımı, Kobani''deki Halk Savunma Birlikleri''ne (YPG) ulaştırdık.''

PKK-PYD BAĞINI BİLİYORUZ

Açıklamaya Mesut Barzani''nin Başkanlığını yaptığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tepki gösterdi. Açıklamada KYB siyasi propaganda yapmakla suçlandı ve yardımın Kürt hükümeti adına gönderildiği bildirildi. ABD'den dün gece yarısı da konuyla ilgili açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, silah yardımı konusunda Türkiye'nin bilgilendirildiğini söyledi. Günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PYD'nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Harf, "PKK- PYD bağının farkındayız. Ama ABD kanunlarında PYD ile PKK ayrı gruplar ve PYD ABD'nin terör listesinde değil" dedi.

Cephanelik havaya uçtu

IŞİD, Kobani''nin doğu kesimine ard arda saldırılar düzenledi. Kürtlerin cephaneliğini havaya uçuran IŞİD, daha sonra bomba yüklü 2 araçla sınır kapısı yakınında intihar eylemi gerçekleştirdi. Saldırılar Suruç ilçesinden de görüldü.

Yardımlar geçiciymiş!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry''den de PYD''ye atılan silahlarle ilgili açıklama geldi. Endonezya''yı ziyaret eden Kerry, başkent Cakarta''da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''müttefikleri olan Türkiye''nin PKK ile bağlantılı Kürt gruplara silah tedarik edilmesi konusunda endişeleri bulunmasını anlayışla karşıladıklarını'' ancak ''kuşatma altındaki Kobani''de böyle zor bir zamanda IŞİD ile çatışan bu grupları desteklememenin ahlaki açıdan çok zor olacağı ve sorumsuzluk teşkil edeceğini'' savundu. ABD Hava Kuvvetleri''nin silahlı Kürt gruplara havadan yardımlarının geçici olmasının amaçlandığını belirten Kerry, Türkiye''den, Irak''tan Kobani''ye geçişlere izin vermesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.


9 yıl önce