|

Atina geriyor

Ege Denizi’nde tırmanan gerilimde Atina’nın tahrikleri sürüyor. Dün Kalalimnos Adası yakınlarında, 1,5 mil uzakta beklerken kayalıklara yanaşmaya çalışan Yunan botunu Türk botları engelledi. Yunan botu Kardak kayalıklarına yaklaştırılmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 5/02/2017 Pazar
Güncelleme: 08:37 - 5/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ege Denizi’nde tırmanan gerilimde Atina’nın tahrikleri sürüyor.
Ege Denizi’nde tırmanan gerilimde Atina’nın tahrikleri sürüyor.

Kardak krizinin 21. yıldönümünde Ege'de teyakkuz sürüyor. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı kayalıkların bulunduğu bölgede kontrol ve denetim faaliyetlerini havadan ve denizden 24 saat sürdürüyor.



Sahil güvenlik botları Kardak kayalıkları etrafında nöbet tutuyor, devriye geziyor. Yunanistan da sahil güvenlik unsurlarıyla bölgede güvenlik tedbirlerini arttırmış durumda. Yunanistan ihlallerinin arttığı son bir haftadır aralıklarla Ege Denizi hareketli kovalamacalara tanıklık ediyor.



YAKLAŞTIRMADILAR


Dün de Yunanistan'ın kışkırtıcı tavırları üzerine denizde bot dalaşı yaşandı. Türk botu, Kardak kayalıklarına yaklaşma girişimini engelledi. Yunanistan'a ait Kalalimnos Adası yakınlarında kayalıklara 1,5 mil uzakta bekleyen Yunan botu, kayalıklara birkaç kez yanaşmak için yönelince Türk botlarının engellemesiyle karşılaştı. Türk Sahil Güvenlik botları, Yunan botunu kayalıklara yaklaştırmadı.



LOZAN'I İHLAL EDİYOR


Bir yandan it dalaşı sürerken, bir yandan da siyasi gerilim tırmanıyor. Son olarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “işgal politikasını" ortaya koyan bir açıklama yaptı. Çipras, “Ege'de aidiyeti belli olmayan gri bölgeler yoktur" dedi. Oysa ki, Ege Denizi'nde hiçbir ülkeye aidiyeti bulunmayan yüzlerce ada yer alıyor. Yine Kardak örneğinde olduğu gibi, Yunanistan'ın, Lozan anlaşmasıyla aidiyeti Türkiye'ye ait olan ada ve kayalıklara yönelik de işgal girişimlerinin sürdüğü biliniyor.



İNADINI SÜRDÜRÜYOR


Yıllar önce Kardak'a astığı bayrağı indirmek zorunda kalan Yunanistan'ın haksız inadını bugün de sürdürdüğüne işaret eden kaynaklar, şu bilgileri verdi:


“Yunanistan, FETÖ'cü kaçak askerlerden aldığı yanlış bilgilerle Türkiye'yi zayıf gördüğü bu dönemde tacizlerini arttırdı. Yunanistan'ın gerilimi arttırma politikasında Avrupa etkisinin de gözardı edilmemesi gerekiyor.



FİİLİ DURUM PEŞİNDE


Yunanistan, Ege Denizi'nde, istismar ve tacizleriyle azar azar kazanç sağlama politikası güdüyor. Türkiye bu konuda sessiz kalmamalı ve Yunanistan'ın ihlal ve işgallerine defacto durum yaratmasına engel olmalı. Türkiye Ege'de Yunanistan'ın yarattığı hiçbir fiili durumu tanımadığını, vakit geçirmeksizin, beyan etmeli" diyor.


#Kardak Kayalıkları
#Atina
#Yunanistan
#FETÖ
7 yıl önce