|

Başbakan Yıldırım'dan Anastasiadis'e ilk tepki

Kıbrıs müzakereleri sırasında kapıyı vurarak salonunu terk eden Rum lider Anastasiadis'in tepki çeken hareketine işaret eden Başbakan Yıldırım,"Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde her zaman bir adım önde" dedi.

Yeni Şafak
14:27 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 15:01 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım ile Maltalı mevkidaşı Muscat ortak açıklama yapıyor.
Başbakan Yıldırım ile Maltalı mevkidaşı Muscat ortak açıklama yapıyor.

Başbakan Binali Yıldırım ile Malta Başbakanı Joseph Muscat ortak açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım, Malta'nın Türkiye'de büyükelçilik açma kararı aldığını belirtti.




Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



"Malta ile 50 yıllık bir diplomatik ilişkimiz var. Bu, Akdeniz'deki ilişkilerimizle sınırlı değil. Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, yatırımların artırılması konularını detaylı görüşme fırsatımız oldu.



Bugün sağlık ile aile ve sosyal politikalar alanında iki önemli anlaşma imzaladık.



15 Temmuz'da ülkemizde vuku bulan darbe girişimi karşısında Malta'nın demokrasiden yana, hükümetimizden yana açık ve net bir tavır göstermesini takdirle karşılıyoruz.



Avrupa Birliği'nin mülteciler konusunda daha hızlı adım atması gerekliliğini ifade ettik.



Kıbrıs müzakerelerinde kriz


Bir süredir iki taraf arasında görüşmeler devam ediyor. Anastasiadis Evvelsi gün herhalde sinirlenip kapıyı vurup çıkmış. Kriz olduğu söylendi ama daha sonra 'Ben sigara içmeye çıkmıştım' deyip geri geldi. Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde her zaman bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir tavır içinde olmuyorlar. Çözümün mutlaka sağlanması lazım. Çözümsüzlüğün bedelini Kuzey Kıbrıs Türk tarafı ödüyor. Rum tarafı maalesef 2004'te tüm uyarılarımıza rağmen Ada'nın tümünü temsil edecek şekilde Birlik'e tam üye yapıldı. O gün daha kolay olan çözüm gerçekleşmedi. Eminim ki, burada varılacak çözüm Ada'da güvenliği sağlayacak. Türkiye'nin etkin garantisini sürekli olarak temin edecek ve her iki tarafın adil, eşit yönetişim hakkını beraberinde getirecektir. Bu konuda AB'nin de üzerine düşen görev var. Türkiye'nin 4 özgürlük dediğimiz hususların da AB tarafından teminat altına alınması icap ediyor."



Ne olmuştu?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan liderler görüşmesinde Rum lider Anastasiadis'in büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur" dediğini ve kapıyı sert bir şekilde vurarak çıktığını açıkladı. Akıncı, Rum liderin görüşmelerde "kapıyı sert bir şekilde vurup çıkması"yla ilgili olarak, "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir" dedi.



Kıbrıs'ta yeni gerilimin adı: Enosis kutlamaları



#Binali Yldırım
#Joseph Muscat
7 yıl önce