|

Bu öfke İsrail'i vuracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararına tepki gösterdi. Erdoğan, “Kudüs, tüm Müslümanların harim-i ismetidir, göz bebeğidir. Atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olur, barış zeminini dinamitler. Kudüs’ün hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:48 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Ürdün Kralı II. Abdullah ile biraraya geldi.
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Ürdün Kralı II. Abdullah ile biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Ürdün Kralı II. Abdullah ile biraraya geldi. İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu. Görüşmenin ve basın toplantısının temel gündemini ABD’nin Kudüs ile ilgili provokasyonu oluşturdu.

Görüşmelerinde bölgedeki güncel gelişmeleri ele aldıklarını ve görüşmelerinin en önemli başlığını Kudüs’teki gelişmelerin teşkil ettiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün ile aynı hissiyatı paylaşıyoruz. Ürdün Haşimi Krallığı’nın Kudüs’teki kutsal mekanların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Bu, barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir.

MÜSLÜMANLARIN GÖZ BEBEĞİDİR

Kudüs tüm Müslümanların ‘harim-i ismeti’dir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin bu tarihi hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Ortadoğu’da istikrar için yegane yol 1967 sınırları dahilinde bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır.

İSTANBUL’DA OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak olağanüstü zirveyi inşallah az önce değerli kardeşimle de içeride müzakerelerimizi yaptık, 13 Aralık’ta İstanbul’da liderler zirvesi olarak toplayacağız. Liderler zirvesinin bir gün öncesinde de yine dışişleri bakanlarımız ön hazırlıkları yapmak suretiyle çarşamba günü yapılacak liderler toplantısında da alınacak kararlarla birlikte biz sonuç bildirgesini oradan tüm dünyaya açıklayacağız.”

TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARAR

“İslam dünyasının Kudüs’ün statüsünün korunması noktasında bir ve beraber hareket etmesi çok önemlidir” ifadesini kullanan Erdoğan, Arap Ligi Dönem Başkanı olan Kral Abdullah ile bu süreçte yakın diyalog halinde olmaya önem verdiklerini bildirdi. Erdoğan, “Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum: Kudüs’ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyid edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir” ifadelerini kullandı.

  • Erdoğan’dan Kudüs çağrısı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla dünya kamuoyuna Kudüs çağrısı yaptı. Erdoğan, Kudüs’ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazasının sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemli bir görev olduğunu belirtti. Erdoğan, bölgeyle birlikte tüm dünyada, vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşının Kudüs’e sahip çıkabilmek olduğunu ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti:
  • “Kudüs’te, Filistin’in Birleşmiş Milletler kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir.
TARİH ÖNÜNDE HÜKÜMSÜZDÜR

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs’ün asırlara sari kadim karakterine de aykırıdır. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür.”

KAOSU TETİKLER

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, her ülkeyi Filistin Devleti’ni tanımaya davet eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bugün, haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında olmak her dinden, her milletten, her inançtan sağduyu ve vicdan sahibi tüm insanların ortak vazifesidir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin Cumhurbaşkanı sıfatıyla, ABD’yi bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail’i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.”

  • İki devletli çözümün alternatifi yok
  • Ürdün Kralı 2. Abdullah, “Kudüs konusunda ülkemize gösterdiğiniz bir destek var. Bu büyük zorlukları aşmak için nasıl daha fazla birlikte çalışabiliriz, hem ümmetimiz hem de bölgemizin karşı karşıya kaldığı bu zorlukları görüştük. Yine şunda mutabık kaldık, Kudüs meselesi önemli bir husus olarak ortada ancak iki devletli çözüme bir alternatif yok. Ve herhangi bir barış anlaşması söz konusu olacaksa bütün bölgenin istikrarını bu belirleyecektir.
  • Dün ABD Başkanına da ABD elçiliğini Kudüs’e taşıması kararlarıyla ilgili endişelerimizi dile getirdim. Dolayısıyla şu aşamada bizim hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler ve İsrailliler arasında nihai bir çözüme, bir barış anlaşmasına ulaşılmalı. Böylece Filistinliler, İsrail ile yan yana ve Doğu Kudüs’teki başkentlerinden yararlanacak şekilde kendi bağımsız ülkelerini kurabilmeliler. Bu yaklaşımlar terörle mücadeleye de destek vermiyor. Biz buradaki kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız. Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif bizim için çok önemli. Hem Müslümanların hem Hristiyanların kutsiyet atfettiği mekanlar. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanının desteğini aldık” dedi.
Müslüman liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs provokasyonuna karşı diplomatik temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, bu kapsamda birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla telefonla görüştü.

Erdoğan, dün Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya, Sudan devlet ve hükümet başkanlarıyla görüştü. Görüşmelerde, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının, Ortadoğu’da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çeken Erdoğan, bölgede barış ve istikrar için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurguladı.

SON DERECE HASSAS MESELE

İsrail’in 1980’de aldığı Kudüs’ü ilhak kararının, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından reddedildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar için de kutsal bir şehir olan Kudüs’ün, İslam ülkeleri için son derece hassas bir mesele olduğuna işaret etti. Görüşmelerde, Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik her teşebbüsün İslam dünyasından tepki göreceği, barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Erdoğan, görüştüğü liderlere, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak 13 Aralık’ta İstanbul’da Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleyeceğini de belirtti.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kudüs
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce