|

Bayram temizliğinde neler yapılmalı?

Ramazan ayı sona ediyor. Bayram öncesinde hanımlar, “Bayram temizliğinde neler yapılmalı?” sorusunun yanıtını aramaya başladı. Evlerini dip köşe temizlemek isteyen ancak kimyasal malzemeleri kullanmak istemeyenler için bitkisel formüller bulunuyor. Bayram temizliğin içinize sinmesi için sizler de ev yapımı temizlik ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Yeni Şafak
08:00 - 4/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:29 - 4/07/2016 Pazartesi
Diğer
Bayram temizliği yaparken kimyasallardan uzak kalabilirsiniz.
Bayram temizliği yaparken kimyasallardan uzak kalabilirsiniz.

On bir ayın sultanı Ramazan ayı, çok hızlı geçti. Manevi huzura ulaştığımız bugünlerin sonunda bizleri bayram bekliyor. Bayram denildiğinde ise akıllara öncelikle aile ve kabir ziyaretleri geliyor. Özellikle hanımlar, bayramda evlerine gelecek misafirler için evlerini dip köşe temizler ve çeşitli ikramlar hazırlar. Hem bayram temizliği hem de ikramları ise tek başına hazırlamak bir hayli zor.







Bayram öncesi çok iş var!

Ramazan Bayramı öncesinde hanımları telaş sardı. Evlerine gelecek misafirler için ikramlar hazırlamaya başlayanlar bir yandan da ağır bir temizlik işiyle baş etmek zorunda.



Her yer temizleniyor

Bayram temizliği çerçevesinde, halılar, pencereler, dolap üstleri tek tek silinir.



Banyo temizliğini ihmal etmeyin

Misafirlerin en çok kullanacağı alan olan banyolar da derin bir temizliği hak ediyor.



Mutfağınız pırıl pırıl olmalı

Aynı şekilde mutfak temizliği de çok önemli.



Çarşafları değiştirin




Uzaktan gelecek yatılı misafirleriniz olacaksa mutlaka yatak odalarını temizlemekten vazgeçmeyin. Misafirleriniz gelmeden önce, onları ağırlayacağınız odadaki yatakların çarşaflarını değiştirin.




İşiniz çok zor

Temizliği ve bayramlık ikramları bitirmek için kendinize yalnızca bir gün ayırdıysanız bizden söylemesi işiniz çok zor.



Yardım almanız gerekebilir

Temizlik işine ya birkaç gün öncesinde başlamalısınız ya da bir güne sığdıracaksanız bu konuda bir kadınla anlaşabilirsiniz.



Eşler yardım edebilir!

Tabi eşlere de büyük görevler düşüyor. Şayet hanımınız yalnız başına bayram temizliği yapmaya kalkıştıysa, ona yardım etmek en büyük vazifelerinizden biri… Perde ve tülleri asabilir, yerleri süpürebilir bazen de yalnızca çocuklarınızla ilgilenerek eşinizin yükünü hafifletebilirsiniz.









Temizlikte buhar gücü

Son yıllarda hanımlar, temizlik ürünleri tercihlerinde çok seçici olabiliyor. Kimyasal içeren maddelerini evlerine sokmak istemeyenler buharlı temizleme makinelerinden yararlanıyor.



Birkaç malzemeyle temizlik ürünleri

Elbette, kimyasal içermeyen temizlik ürünlerini aktardan alacağınız malzemelerle evinizde kendinizde yapabilirsiniz.



Ev yapımı çamaşır deterjanı;

2 adeta beyaz kalıp sabun



2 fincan borax



2 fincan sodyum bikarbonat



Limon yağı veya lavanta yağı



Su






Öncelikle sabunları rendeleyin. Bir litre kaynayan suyun içine rendelenmiş sabunu ekleyin. Kısık ateşte kaşıkla karıştırarak sabunlu suyu kaynatın. Ayrı bir kasede borax ve sodyum bikarbonatı karıştırın. Ardından kaynayan sabunlu suyu bu karışıma ekleyip karıştırın. İsterseniz bu aşamada dilediğiniz aromalı yağlardan da ekleyebilirsiniz. Daha sonra bir şişe ya da uygun bir kaba karışımı boşaltın.





Sirkeyle leke çıkarın

Leke çıkarıcılara da ciddi paralar vermeye gerek yok. Her evde bulunan sirke ve karbonat, zor lekelerle baş etme konusunda bir numara. Sirke ve karbonatı karıştırıp lekeyi ovaladıktan sonra makinaya attığınızda korktuğunuz lekenin ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.



Ev yapımı bulaşık deterjanı;

1 yemek kaşağı karbonat



1 tutam limon tuzu



1 tatlı kaşığı boraks



Bir tatlı kaşığı hardal






Karbonat, limon tuzu, boraks ve hardal bir miktar sıcak su ile karıştırın. Ortaya çıkan karışımla güvenli bir şekilde bulaşıklarınızı yıkayabilirsiniz.





Ev yapımı mobilya cilası;

Birer ölçü zeytinyağı ve sirkeyi, püskürtmeli bir şişeye alın ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı mobilya cilası olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.



Ev yapımı zemin temizleyici;

Yarım litre sirke



Yarım litre su



5 adet portakal






Portakal kabuklarını, sirkenin içinde ağzı kapalı bir kapta yaklaşık iki hafta kadar bekletin. İki hafta sonunda portakal kabuklarını sirkenin içinden çıkarıyoruz ve şişeye yarım litre su ilave ediyoruz.





#Ramazan ayı
#Bayram
#Temizlik
8 yıl önce