|

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Bu sene Ramazan ayında, ortalama 17-18 saat oruç tutuldu. Ramazan ayının ardından şükür ki bayrama kavuştuk. Dinimize göre, bayramlarda küs olduklarımızla barışmamız gerekir. Bayramlarda midemizi ise küstürmemek gerekiyor. Bu nedenle bayramda ve bayram sonrasında yediklerimize dikkat etmeliyiz.

Yeni Şafak
08:00 - 5/07/2016 Salı
Güncelleme: 11:53 - 5/07/2016 Salı
Diğer
Ramazan Bayramında yediklerimize içtiklerimize dikkat etmeliyiz.
Ramazan Bayramında yediklerimize içtiklerimize dikkat etmeliyiz.

Bir aylık misafirimiz Ramazan ayına veda ediyoruz. Ramazan Bayramının gelmesiyle birlikte ise birçok kişi yediklerine içtiklerine pek de dikkat etmiyor. Özellikle bayram ziyaretlerinde tatlılar, sarmalar, börekler tabaklardan eksik olmuyor. Haliyle ikram edilen tabağı da geri çevirmek olmaz. Ancak bu düşünce yapısı, sağlığımızı ciddi anlamda tehlikeye sokuyor. Bir ay boyunca ruhumuzun yanı sıra oruçla midemizi ve diğer organlarımızı da terbiye ettik. Bayram günü yediğimiz ağır yemekler, tatlılar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Alacağımız basit tedbirler, bayramın kabusa dönmesinin önüne geçecektir.



Hafif kahvaltıyla başlayın

Öncelikle bayramın ilk günü, hafif bir kahvaltı ile güne 'merhaba' demeliyiz.



Öğün atlamayın

Kahvaltı yapıldıktan sonra ise kesinlikle öğün atlamadan günü tamamlamalıyız.



Ara öğün şart

Gün boyunca hafif ara öğünler de tüketmemiz gerekiyor.



Ağır tatlılardan uzak durun

Bayram denildiğinde aklımıza gelen ilk şeylerden biri tatlıdır. Ancak bayramda tatlı tüketimine dikkat etmeliyiz. Şayet tatlı yiyeceksek sütlü tatlılar tercih etmeliyiz.



3 litre su için

Hem sıcak havanın etkisiyle hem de Ramazan ayı boyunca vücudun susuz kalması nedeniyle sıvı tüketimine önem verilmeli. Bayramla birlikte günde en az 3 litre su içme alışkanlığını elde etmeye başlayın.



Sebze tüketin

Ramazan ayının ardından yemek yeme düzeni değiştiği için birçok kişi kabızlık sorunu yaşayabilir. Kabızlık sorununun önüne geçmek için sebze tüketiminin arttırılması gerekiyor.



Meyve salatası ikram edin

Bayram ziyaretine gelen misafirlerinize tatlı yerine meyvelerden hazırladığınız salataları da ikram edebilirsiniz. Bu ikram hem farklı hem de sağlıklı bir tabak hazırlamanızı sağlayacaktır.



Şeker yemeyi abartmayın

Özellikle çocukların ve yaşlıların bayram boyunca fazla şeker tüketmesinin engellenmesi gerekiyor.



Kahve tüketimine dikkat

İleri yaşta olanlar ve tansiyon hastaları ise Ramazan ayının ardından kahve tüketimini abartmamalılar. Günde iki fincan kahveden fazla içilmemeli.



Yoğurdu eksik etmeyin

Her öğünde sofranızdan yoğurdu eksik etmeyin. Yoğurt tüketimi metabolizmayı hızlandırır ve kilo almayı yavaşlatır.



Gece yemek yenmemeli

Sahura kalkma alışkanlığı elde edenler, Ramazan ayının ardından gece atıştırmalarını rafa kaldırmalı.



Kilo alınması normal

Ramazan ayında kilo almış olabilirsiniz. Ancak bunu dert etmemek gerekiyor. Bayramla birlikte yeni bir yemek yeme düzeni belirlendikten sonra alınan kilolar hızlıca gidecektir. Elbette sağlıklı bir beslenme alışkanlığında kızartmalar, yağlı yemeklerin işi yok.



Spor yapmaya devam

Ramazan ayı boyunca hafif sporları tercih edenler, bayramın ardından tempolarını yavaş yavaş arttırılmalı.



#Ramazan
#Ramazan Bayramı
#Beslenme
#Sağlık
8 yıl önce