|

Maraş’ın bağımsızlık sembolü: Kahramanmaraş Ulu Camii

Ulu camiler, şehirlerde Cuma ve bayram namazlarının topluca kılındığı cami olarak işlev görmüşler. Cuma namazı hür Müslüman erkeğe farz olduğundan sultanlar ve beyler, idaresindeki bölgenin özgür olduğunun bir ifadesi olarak ulu camileri inşa ettirmişler. Bu nedenle ulu camiler bir anlamda bağımsızlık ve egemenlik sembolleridir. Dulkadiroğulları'ndan Süleyman Bey tarafından yaptırılan Kahramanmaraş Ulu Camii de şehrin bağımsızlık sembolüdür.

Yeni Şafak ve
10:41 - 4/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 07:55 - 4/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Kahramanmaraş Kalesi'nin altındaki meydanda yükselen yapı, Cami-i Atik, Cami-i Kebir, Süleyman Bey Camii, Alâüddevle Bey Camii isimleriyle de biliniyor. Yapının esası, Dulkadiroğulları Beyliği döneminde Süleyman Bey tarafından 1442-1454 yılları arasında yaptırılmış. Daha sonra oğlu Alâüddevle Bozkurt Bey tarafından 1501 yılında tamir edilmiş. Enine dikdörtgen plânlı yapı, çok ayaklı sivri kemerler üzerine ahşap çatılı olarak inşa edilmiş. Üstü de bakırla kaplanmış. Kuzeyinde son cemaat yeri ve camiden ayrı bir minaresi bulunuyor. Estetik minare, bölge camilerinde olduğu gibi kapalı şerefeli. Üstü çifte şemsiye çatıyla örtülmüş ve küçük bir külâhla kapatılmış. Şerefe altı mukarnas ve değişik motiflerde rozetlerle süslenmiş. Caminin son cemaat yerindeki ahşap tavanı kalem işi süslemeleriyle dikkat çekiyor. Son cemaat yerinden girilen kadınlar mahfili, ibadet mekanının batı kısmında yer alıyor. Geniş bir iç mekanı olan cami, 2006 yılında Vakıflar tarafından kapsamlı bir onarımdan geçirildi.

Kuzeyinde son cemaat yeri ve camiden ayrı bir minaresi bulunuyor.

Kahramanmaraş Ulu Camii minaresi, Gaziantep camilerinde olduğu gibi kapalı şerefeli. Üstü çifte şemsiye çatıyla örtülmüş ve küçük bir külâh konulmuş. Şerefe altıysa mukarnas ve değişik motiflerde rozetlerle süslenmiş.

Minarenin üstü çifte şemsiye çatıyla örtülmüş ve küçük bir külâh konulmuş. Şerefe altıysa mukarnas ve değişik motiflerde rozetlerle süslenmiş.

Son cemaat yeri.

Son cemaat yerindeki ahşap tavan kalem işi süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Son cemaat yerindeki taçkapı. En üste iki satır halinde tamir kitâbesi, mukarnaslı kavsaranın altında iki kartuş içinde kelime-i tevhid yazısı ve arada esmâ-i hüsnâdan meydana gelen düğümlü madalyonlu bir düzenleme yer alıyor.

Taçkapıda en üste iki satır halinde tamir kitâbesi, mukarnaslı kavsaranın altında iki kartuş içinde kelime-i tevhid yazısı ve arada esmâ-i hüsnâdan meydana gelen düğümlü madalyonlu bir düzenleme yer alıyor.

Mukarnaslı kavsaranın altında iki kartuş içinde kelime-i tevhid yazısı ve arada esmâ-i hüsnâdan meydana gelen düğümlü madalyonlu bir düzenleme yer alıyor.

Enine dikdörtgen plânlı cami, çok ayaklı kemerler üzerine ahşap çatılı olarak inşa edilmiş.

Harimin kalem işi süslemeli ahşap tavanı.

Enine dikdörtgen plânlı cami, çok ayaklı kemerler üzerine ahşap çatılı olarak inşa edilmiş.

Harimden genel görünüm.

Harimin sağ tarafındaki kemerin birinde kalem işi süslemeli iki madalyon dikkat çekiyor.

Kemerin üzerinde yer alan kalem işi süslemeli iki madalyondan biri.

Mukarnaslı bir çerçeve ile çevrelenen alçı mihrap ve ahşap minber.

Alçı mihrap ve ceviz ağacından sedef kakmalı minber.

1900 tarihli ceviz ağacından sedef kakmalı minber.

Sedef kakmalı minber 1900 yılıyla tarihleniyor.


1900 tarihli ceviz ağacından sedef kakmalı minber.


Mihrap üstündeki ahşap süsleme.

#Kahramanmaraş
#Kahramanmaraş Ulu Camii
8 yıl önce