|

Mutluluğun diğer adı "Ramazan Bayramı"

Oruç tutanlara vaad edilen af ve mağfireti, edilen duaların avuçlarımıza koyulacağını hissetmenin huzurunu yansıtan Ramazan Bayramı Peygamberimizin (s.a.v) sünnetiyle zenginleşmiş bir alana sahip. Pek çok hadisten öğrendiğimize göre Peygamberimiz bayram için özel olarak giyinir, namaza giderken tatlı yer, bayramlaşırdı. Lokma Dergisi yazarı Fatma Hazan Türkkol da Peygamber Efendimizin (s.a.v), Ramazan Bayramı’nda yaptığı sünnetlerden bazılarını kaleme aldı.

Yeni Şafak
06:00 - 6/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:24 - 26/05/2016 Perşembe
Lokma

Öyle kıymetli vakitlere eriştik ki, iman sahibi kalplerin ölmeyeceği, duaların kabul olacağı günlerle müjdelendik. Oruç mahmurluğunu taşıyan, sakin ruhlar bayram namazıyla birlikte Rabbimizin merhametini, mağfiretini hissederek bir sofranın etrafında toplandı. Herkes özene bezene hazırlanmış sofraların huzuruna tüm dünyanın mazlumları için edilmiş naif dualar iliştirdi. Her evin minikleri bayramlıklarını giyip, evin içine yaydılar mutluluğu.



Dönüp gelen

Her sözcük, anlamın tüm serüvenini içinde taşır. Ramazan kelimesi de “Adet halini alan sevinç, bir araya toplanma günü" anlamıyla tüm anlatmak istediklerimizin özeti gibidir. Dil bilimciler Ramazan sözcüğünün aynı zamanda, tekrar dönüp gelmek anlamına da sahip olduğunu söyler. Bütün yıla yayılan sevinci ve hasretiyle Ramazan, kendi içinde yeniden geleceğini müjdeler. Onu uğurlamaktan mahzun olmuş kalpleri teselli eder...



Farz kılındığından beri

Îdül fıtır, yani Ramazan Bayramı Hicret'in 2. yılından beri kutlanmakta. Bugün, 2015 yılında, aynı hislerle karşılayıp uğurladığımız orucun farz kılındığı yıl da yine Hicret'in 2. yılıydı. Ramazan ayını oruçlu geçiren sahabeler Şevval ayının ilk üç gününü bayram olarak kutlamış, bayrama da fıtır sadakası verildiği için Fıtır veya oruç tutulan ay olduğundan Ramazan ismi verilmişti.



Mağfiret kutlaması

Ramazan Bayramı, oruç tutanlara vaat edilen af ve mağfireti, edilen duaların avuçlarımıza koyulacağını hissetmenin huzurunu kutlamaktır. Derinlerden bir hüzün, bir senelik ayrılığı hatırlatsa da huzur, günahlardan arınmışlığın işareti olarak gönülleri doldurur. Kılınan uzun namazlardan, öfkelenince oruçlu olduğunu hatırlamaktan, Kuran'la olan irtibatı sıkılaştırmaktan, ikram etmekten, dua etmekten, dua almaktan biriken sevapların huzuru...



Bayram eğlenmektir

Hz. Ayşe bir bayram günü def çalıp şarkılar söyleyen kadınları dinlerken, Hz. Ebu Bekir bu eğlenceyi doğru bulmamış, Peygamberimiz de “Bırak çalsınlar, bu bizim bayram günümüz" buyurmuştu. Çünkü bayram eğlencedir aynı zamanda. Gezmek, sevinmek, sevindirmek için yapılan her şey de ayrıca makbul görülür.



Ramazan bayramının sünnetleri

Farz kılındığı günden beri Müslümanların gündeminde olan Ramazan Bayramı, Peygamberimizin sünnetiyle zenginleşmiş bir pratik alanına sahip. Pek çok hadisten öğrendiğimize göre Peygamberimiz bayram için özel olarak giyinir, namaza giderken tatlı yer, bayramlaşırdı.





Birlikte karşılamak

Bayram namazla başlar. Erkenden, güneş daha mahmurken toplanır iman sahipleri. Saf saf durulur. İslam alimleri bayram namazına kadınların ve çocukların da gitmesini tavsiye ederler. Bayramımızı birlikte karşılamak için...


İşte öyle bayramlardan birindeyiz, Ramazan Bayramınız kutlu olsun.



#Ramazan Bayramı
#Bayram sünnetler
8 yıl önce