|

Ramazan bayramında küskünlerin barışması neden önemlidir?

İslam’a göre küs kalmak kesinlikle tavsiye edilmiyor. Ramazan ve kurban bayramlarında ise küsler ya barışıyor ya da barıştırılıyorlar.

Yeni Şafak
08:00 - 6/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:50 - 6/07/2016 Çarşamba
Diğer
Küs olmak helal değildir.

Dargın olanlar için Ramazan bayramı iyi bir vasıta olabilir. Ne demişler “Küsler bayramda barışır." Dinimiz küslüğü tavsiye etmiyor. Hal böyle olunca birçok dargın, bayramda barışmak için nasıl adım atacağını düşünüyor.

Bayramlar özel günlerdir. Bayram sabahları erken uyanan aile fertleri, temiz giysilerini giyer. Erkekler camiinin yolunu tutarken, kadınlar kahvaltı sofrasını hazırlamaya koyulur.

Camideki erkekler, namazlarını kıldıktan sonra tek tek cemaatle bayramlaşır. Cemaatin içinde küs kimseler varsa ya kendi istekleriyle ya da başkalarının ön ayak olmasıyla barışırlar.


Aynı şekilde bazı kişiler, Peygamber Efendimizin sözünü dinleyip küs olduğu halde bir arkadaşının ya da akrabasının kapısını çalıp dargınlığın giderilmesi için adım atabilir.

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur; Birbirinizle ilginizi kesmeyiniz, sırt dönmeyiniz, kin tutmayınız ve hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Bir Müslümanın, din kardeşini üç günden fazla terk edip küs durması helâl değildir."

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur; Her pazartesi ve perşembe günü ameller Allah'a arz olunur. Din kardeşi ile arasında düşmanlık bulunan kişi dışında Allah'a şirk koşmayan her kulun günahları bağışlanır. (Meleklere) siz şu iki kişiyi birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin, buyurulur." (Müslim, Birr 36.)

#Bayram
#Barış
#Ramazan
8 yıl önce