|

Huzur için evet diyeceğiz

Yeni Şafak, halk oylaması öncesi Diyarbakırlılarla konuştu. Kayyumların atanmasıyla belediyecilik hizmetlerinden büyük bir memnuniyet duyan vatandaşlar, bölgeye yapılan yatırımların evet oylarını artıracağı görüşünde. Diyarbakırlılar, “Hükümetin yatırımlarını görüyoruz. Bizim huzura ihtiyacımız var. Onun için evet diyeceğiz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2017 Pazar
Güncelleme: 16:32 - 6/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Diyarbakır Ulu Cami avlusunda sohbet eden vatandaşların gündeminde referandum var.
Diyarbakır Ulu Cami avlusunda sohbet eden vatandaşların gündeminde referandum var.
Referandum öncesi Diyarbakır'da konuştuğumuz halk, bölgeye gelen yatırım ve hizmetlerin evet oylarını artıracağını düşünüyor. Bazı vatandaşlar 'evet' rozetiyle dolaşırken, “Tüm bu emekler karşısında elbette evet diyeceğiz” diyor.


YAŞANABİLİR BİR ÜLKE İÇİN EVET

Fizik öğretmeni Faysal Yaman: Referandumun toplumuz için halkımız için iyi olacağını düşünüyorum. İyi ve faydalı bir çalışma. Ben bu çalışmanın bazı kapıları açacağını görüyorum. Sistem olarak bazı süreçlerin daha hızlı yapılabilmesi, doğru düşünenlerin samimi olanların halk için faydalı olan işleri hızlı bir şekilde yapacağını düşünüyorum. İnşallah hem bölge hem de ülke için hayırlı olur. Yönetimdekilerin bazı çalışmalarını samimi görüyoruz.


KADINLAR OLARAK EVET DİYORUZ

Evet Platformu kurucusu Müzeyyen Kaya: Ülkemizde mevcut sistem güçsüz siyaset/iktidar güçlü vesayet doğurdu. Türkiye'nin asıl sorunu milli iradenin tecelli edememe sorunudur. Vesayet dört kez milli iradeyi hiçe saydı. Darbe ve muhtıralarla milli irade linç edildi. Dolayısıyla bu siyaset tarzı ile kadınların da mağduriyetine ilişkin ciddi adımlar atılmadı. Bendeniz 28 Şubat başörtüsü mağduruyum. Biz kadınların en iyi temsil edileceği, mevcut sistemin çözemediği sorunlarımızı çözebilecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için biz kadınlar evet diyoruz.



YARALARIMIZA SU SERPECEK

İş kadını Türkan Gürler: Köhneleşmiş, çözüm üretemeyen, bölgenin sorunlarıyla ilgilenemeyen sistem hatalarının bir şekilde değiştirilmesi gerekiyordu. Bunu da referandum ile başkanlık sistemi ile getirileceğini düşünüyorum. Sistem biraz daha gelişip, kapsamlı hale geldikten sonra hem bölge hem de ülke için faydalı olacağını düşünüyorum. Onun için referandumda evet diyeceğiz.


KÜRTLER EVET DEMELİ

Akil Gençler Platformu Genel Başkan Yardımcısı Halil Yüce: Bugüne kadar Kürt meselesinde en net adımları atıp meselenin çözüme kavuşması için tüm gücüyle çalışan bir Erdoğan vardı. Dolayısıyla Kürtler evet deyip Erdoğan'ın elini güçlendirerek, bu meselenin daha hızlı bir şekilde siyasi çözüme kavuşmasını sağlamalı. 1982 anayasasının zulmüne maruz kalan Kürtlerin şimdi bu anayasayı savunup hayırcıların safında yer almaması gerekir.


DİYARBAKIR GENÇLERİ HAZIR

Genç Memur-Sen İl Başkanı Yusuf Güzel: Saha çalışmalarında Diyarbakır gençlerinin referandumda genel olarak evet diyeceğini görüyoruz. Din, vatan ve millet için Diyarbakır gençleri olarak Genç Memur-Sen olarak “Evet” diyoruz.

Yüzde 70'i bulacak

72 yaşındaki Abid Kılıç, “46 yıldır Diyarbakır'da yaşıyorum. Bence referandumda yüzde 70 evet çıkacak. Ecevit, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz koalisyon hükümeti döneminde bir kanun çıkarttılar. Dediler ki, bir çocuk ilköğretimi bitirmeden Kur'an Kursuna gidemez. Yani peki neden gitmesin? Çocuk 13 yaşını bitirip, 14 yaşına giriyor. O yaştan sonra kimse din dersine gitmez ki. Bu hükümet geldi dedi ki, bir çocuk 6 yaşında okula gidiyor neden Kur'an kursuna gitmesin. Bu benim için çok önemliydi. Erdoğan geldiğinde dedi ki 'Ben bu IMF'ye olan borcu bitireceğim. Oraya verdiğim faizi ben kendi vatandaşıma veririm' ve bu borcu bitirdi. Devlet parasının yüzde 35'ini de halka veriyor. Ben o yüzden evet diyorum. Yoksa ben siyasetçi değilim. Ama bir vatandaş olarak bunları biliyorum” diye konuştu.

Safımız belli olsun

65 yaşındaki Kutmit Yaşarer ceketine taktığı 'evet' rozetiyle dolaşıyor. “Bizim gerçek bir barışa ihtiyacımız var” diyen Yaşarer, referandum ile ilgili şunları söyledi; “Hükümetimiz ve devletimiz yıllarca buraya yapılmayan yatırımları yaptı. Biz bunların hepsini görüyoruz. Onun için evet diyoruz. Ben safım, rengim belli olsun diye 'evet' rozetiyle dolaşıyorum. Safım her zaman bellidir. Küfre karşı mücadele edeceğiz her zaman. Referandumdan sonra eğer evet çıkarsa çok güzel şeyler olacak. 240 milyon değerinde bir yatırım var. Fabrikalar kuruluyor, imalat atölyeleri açılıyor. İş kolları oluşuyor, istihdam sağlanıyor. Hükümet burada yatırımcıya her türlü imkanı da veriyor. Tüm bu emeklere karşı evet demeyip ne yapacağız?”

Doğru nerede Bayburt orada

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ı yüzde 80 oranında destekleyen Bayburtlular, 16 Nisan'ı bekliyor. Erdoğan'a olan sevgilerini her fırsatta dile getiren vatandaşlar, "Ona güveniyoruz. Sonuna kadar desteleyeceğiz. Doğru nerede biz oradayız” diyor.

16 Nisan'a bir aydan az bir zaman kala illerde referandum telaşı da yükselmeye başladı. Yeni Şafak ve TVNET seçim ekibi, Anadolu'yu karış karış gezerek halkın nabzını okuyucularla paylaşmaya devam ediyor. Bayburtlular, Türkiye'nin Suriye'nin durumuna düşmesi için bütün şer güçlerin bir araya geldiğini belirtiyor. Bayburt'un gençleri de “doğru nerede biz oradayız” mesajı verdi.



2023 HEDEFLERİ İÇİN EVET

Ersin Ekincioğlu: Bu düzenleme ülkeye dinamizm katacak. Gençlere ihtiyacımız var ve onları kazanmalıyız. Cumhurbaşkanımız her zaman gençlere sahip çıkıyor, yine sahip çıkmaya devam edecektir Hüseyin Dursun: CHP'nin başörtülü kardeşlerimize çektirdiği zulümden dolayı evet diyeceğim. Vatan için evet diyeceğim. Bayburt'ta gerçek MHP'li hayır demez. Rekor bir oyla evet'i Ankara'ya göndereceğiz.



HAÇLILAR FERYAT EDİYOR

Recep Sayman: Dış güçlerin hareketine bakarak haçlı grubunun niye feryat ettiğini görüyoruz. Bayburtlu olarak bizim ekmeğimizi yiyen ve bize kendi silahımızla saldıran o hainler için evet diyorum. Refahımız için, geleceğimiz için bu sistemin hayırlı olacağını düşünüyorum. CHP'nin söylemlerini ise dikkate almıyorum.


ERDOĞAN'A DUA

Ayşe Kadir isimli vatandaş ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti. “Dünya lideri, senin yolun doğru yoldur” diyen Ayşe Teyze, “Allah yardımcın olsun. Yolun açık olsun” sözleriyle duasını bitirdi.


Kararımız belli

Hülya Uzun:
Milletimizin endişelerinin giderilmesi ve ilerleyen dönemlerde cumhurbaşkanı - başbakan kavgaları olmaması için evet diyorum. Kendi geleceğim için güçlü bir Türkiye için bu değişiklikleri oldukça haklı buluyorum. Aslında herkes 18 maddeyi okuyup incelese mantıklı bulacak. Bunun için hukukçu olmaya da gerek yok. Bir ülkede çift başlılık her koşulda sıkıntı yaratır. Öte yandan cumhurbaşkanının hesap verir olması da çok önemli. Ben bu koşullar altında referanduma sunulan anayasa değişikliğinin ülkemiz için çok faydalı olacağına inanıyorum.



İSTİKRAR İÇİN EVET


Cennet Tayfur:
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ben onaylıyorum. 18 maddeyi inceledim. Doğru olduğunu düşünüyorum. Devletimin bu işi yapabileceğine inanıyorum. 14 yıldır bu ülkede istikrar var, devam etmesi için evet diyorum.


Ayşegül Aybüke Erdinç:
Anayasa değişikliğinde adı geçen 18 maddeyi inceledim. Bu maddeler arasında en çok ilgimi çeken milletvekilliği yaşının 18'e indirilmesi oldu. Ben de 19 yaşındayım. Benim gibi gençlerin mecliste kendi halkı adına karar verebilecek olması çok heyecan verici. Açıkçası milletvekilliğine aday olmayı düşünmeye başladım. Referandumda kullanacağım oy bana saklı kalsın, sadece şunu söylemek istiyorum. Bu değişiklik milletimiz için çok güzel sonuçları beraberinde getirebilir, lütfen herkes karar vermeden önce maddeleri okusun.


Türkiye öz vatanımız!

15 Temmuz'da darbeci hainlerin kurşunuyla şehit olan Yeni Şafak muhabiri Mustafa Cambaz'ın amcaoğlu Hasan Cambaz, Yeni Şafak TVNET Anadolu turu aracının konuğu oldu. Mustafa Cambaz'ın yıllarca vatan hasretiyle yaşadığını anlatan Hasan Cambaz, “Bir gün bile isyan etmedi. Çünkü o Türkiye'nin öz vatan olduğunun bilincindeydi” dedi. Çanakkale ruhuyla mücadele eden tüm vatandaşların 15 Temmuz'da direndiğini anlatan Cambaz, ekip arkadaşlarımızla vedalaştıktan sonra minibüsten ayrıldı.



ANNESİ İSTANBUL'DA

Öte yandan Mustafa Cambaz'ın annesinin de İstanbul'a oğlunun mezarını ziyarete geldiği öğrenildi. Hasan Cambaz o anlarla ilgili olarak, “Mustafa'nın annesi ölmeden oğlumun mezarını göreyim diyerek İstanbul'a geldi. Mustafa köyüne kavuşamadı ama annesi oğluna kavuştu” şeklinde anlattı.
#Referandum
#16 Nisan
#Diyarbakır
#Bayburt
#Çanakkale
7 yıl önce