|

Yerel seçim için son günlere girildi! 31 Mart 2024 yerel seçimlere kaç gün kaldı?

2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayıma geçildi. YSK tarafından hazırlanan seçim takvimiyle birlikte, 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin hangi tarihte yapılacağı belli oldu. Partiler son hazırlıklarını sürdürürken vatandaşlar seçime kaç gün kaldığını merak ediyor. Yerel seçim ne zaman, kaç gün kaldı? İşte 2024 yerel seçim tarihi...

09:00 - 27/03/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
Seçim
Seçim

Seçim için geri sayım başladı. 2024 Yerel Seçim tarihinin yaklaşması ile birlikte seçimle ilgili ayrıntılar da araştırılıyor. Peki, seçime kaç gün kaldı, seçim hangi gün yapılacak? İşte 2024 seçim tarihi, seçim yasakları ve seçmen sorgulama ekranı ile ilgili detaylar.

YEREL SEÇİME KAÇ GÜN KALDI?

Yerel seçimler, 31 Mart 2024'te yapılacak. 2024 yerel seçimlerine 27 Mart 2024 Çarşamba günü itibarıyla 4 gün kaldı.

SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL, NEREDEN YAPILIR?

31 Mart Yerel Seçimlerinde oy verecek seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesinden (seçmen.ysk.gov.tr), e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden görüntüleyebiliyor.

2024 YEREL SEÇİM TAKVİMİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararı'na göre seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Seçim takvimine göre; seçime katılacak siyasi partiler, 2 Ocak günü YSK tarafından ilan edilecek. Siyasi partilerin oy pusulasındaki yeri 27 Ocak tarihinde YSK tarafından yapılacak kurayla belli olacak.

Siyasi partiler, il ve ilçe belediyeleri başkan adayları ile belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyelikleri listelerini (bağımsız aday olacak kişiler de başvurularını) 20 Şubat saat 17.00’ye kadar teslim edecek.

Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart tarihinde başlayacak. Ayrıca seçim propagandasının sonu 30 Mart saat 18.00, seçim yasaklarının sonu ise 31 Mart saat 23.59 olarak belirlendi.

SEÇİM YASAKLARI NELER 2024?

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, oy verme günü saat 06.00'dan saat 23.59'a kadar uygulanacak yasakları belirleyen kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, seçim günü saat 06.00'dan saat 23.59'a kadar alkollü içki satışı ve içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki içilmesi yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinin f bendinin 1, 2, 3 ve 5 numaralı alt bentlerinde gösterilen silahları (ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler) köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliği taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

YEREL SEÇİMLERDE KİMLER SEÇİLİR?

Yerel seçimlerde oy atma işlemi, okullarda kurulan sandıklarda, milletvekili seçimlerinde ve referandumlarda yapılıyor.

İşte 2024 belediye seçimlerinde oy atılacak kişiler;

- Büyükşehir Belediye Başkanı

- İl Belediye Başkanı

- İlçe Belediye Başkanı

- Belde Belediye Başkanı

- Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri

- Mahalle muhtarları

- İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.



#seçim
#yerel seçim
#seçim tarihi
#seçime kaç gün var
1 ay önce