|

Etnospor festivali başladı

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı'nda dün başlayıp Pazar gününe kadar sürecek Etnospor Kültür Festivali'nde, geleneksel Türk sporlarının yanı sıra pek çok aktivite gerçekleştirilecek. Organizasyonun açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ''Bu geleneksel spor dallarını uluslararası bilinirliğe getirmek için çalışıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 07:58 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Etnospor festivali başladı
​Etnospor festivali başladı

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu Etnospor Kültür Festivali'nin ikincisi, "Ok Yaydan Çıkıyor" sloganıyla İstanbul'da dün başladı. Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenen festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenlikler hayat bulacak. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri, atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer alacak. Festival, Türki devlet ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları, Orta Asya geleneksel toylarıyla bir şölene dönüşecek. Organizasyonda geleneksel sporlardan aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu olmak üzere toplam 11 branşta 843 sporcu mücadele edecek. Yağlı güreşlerde 45'i başpehlivan olmak üzere toplam 295 sporcu er meydanına çıkacak. Festivalde engelli vatandaşların katılacağı mangala, mas güreşi ve geleneksel okçuluk müsabakaları da yapılacak.


DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ

2. Etnospor Kültür Festivali, Yenikapı Miting Alanı'nda açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sadece sportif değil, kültürel anlamda değerlerin geleceğe taşınmasıyla ilgili çalışmalar içerisinde olduklarını belirtti. Kılıç, ''Bu geleneksel spor dallarını uluslararası bilinirliğe getirmek için çalışıyoruz. Ülkemizde olimpik branşların özellikle futbolun icra edildiğini hepimiz biliyoruz. Bunlar tabi ki önemli. Kulüplerimizin geleneksel spor dallarına daha fazla ilgi göstermeleri için onları daha fazla yönelmeleri yolunda adımlar atıyoruz. Bununla beraber okçuluğun, geleneksek okçuluğun, ciritin görsel anlamdaki çekiciliğini de en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Bu anlamda destekleyici çalışmalar yapacağız. Malzeme desteğinde de bulunacağız” şeklinde konuştu. Etnospor’un sadece spor değil, kültürel de bir aktivite de olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, “Bu aktiviteler sporla beraber geleceğe gidecektir. Bu hep beraber yapılması gereken bir şey. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi geleneklerimizden, köklerimizden aldığımız güçle geleceğe yürüyüşümüzü kuvvetli bir şekilde olması için 2023, 2053 ve 2073 hedeflerimize sağlam temeller üzerinde gidebilmek için buradaki çalışmalarında en iyi şekilde hayat bulması gerekir” diye konuştu.


21. Yüzyıl Anadolu Müslümanlarının olacaktır

Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, 2. Etnospor Kültür Festivali açılışında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ''5 yılı aşkın bir süre önce Okmeydanı’nda Okçular Tekkesi olarak kullanılan, Fatih Sultan Mehmet’in okçuluk için, 2. Bayezid'ın kurdurduğu tekkede, hem geleneksel hem de olimpik olarak okçuluk alanında çalışmalara başladık. Gençlerimizi geleneksel okçulukla buluşturarak, değerlerimizin daha duyarlı, bilinçli ve şuurlu olarak yetiştirilmesine vesile oluyoruz” ifadelerini kullandı. Anadolu sporlarını büyütmek ve tanıtmak istediklerinin altını çizen Erdoğan, “Bize ait olan spor değerleriyle geleceğimizi kurmalıyız. Türkiye olarak 21. Yüzyıl’da kendi ayakları üstünde durabilen, kendi kararlarını veren bir millet olacaksak batıdan aldığımız kültürel renklerle değil, kendi kültürümüzün renkleriyle boyanıp şekillenmeliyiz. Herkes burada kendinden bir şeyler bularak güzel vakitler geçiriyor. Biz inanıyoruz ki bu çalışmalarımız 5-10 sene sonra meyvelerini verecek ve 21. Yüzyıl Anadolu Müslümanlarının olacaktır” diye konuştu.


#Gençlik ve Spor Bakanı
#Akif Çağatay Kılıç
#​Etnospor
#Bilal Erdoğan
7 yıl önce