|

'Futbola yeni anayasa lazım'

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, Türk futbolunu çok daha zor günlerin beklediğini söyledi. Özerkliğin futbola katkı sağlamak yerine artık zarar verici boyutlara geldiğini belirten Usta, futbolun yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve tepeden tırnağa değişmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:58 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta
Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, Türkiye’de futbolun içinde bulunduğu şartlar gereği çok zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, futbolun yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve tepeden tırnağa değişmesi gerektiğini söyledi. Yeni Şafak'a açıklamalar yapan Başkan Usta, "Sadece bu yıl için değil, son yıllarda hem sportif hem de ekonomik anlamda ağır bir yükün altından geçtiğimize şahit oluyoruz. Türkiye’de futbol, ekonomik anlamda büyük sorunlarla boğuşan, o büyük sorunlar içerisinden çıkıp yol almaya çalışan bir mecra. Bu genel yapı içerisinde Trabzonspor’un ayrıcalıklı bir yeri yok” dedi. Futbolun özerk olmasıyla birlikte, ekonominin her geçen gün sportif faaliyetin ve başarının önüne geçtiğine dikkat çeken Usta, “Trabzonspor da hem ekonomik hem de sportif anlamda Türkiye ile paralel bir mecrada yoluna devam ediyor. Hepimiz inanır ve görürüz ki aslında transfer yapmak bu dönemlerde yöneticileri de, başkanları da fazlasıyla heyecanlandıran konulardır. 'Bu dönemlerde başarılı olanlar en çok transfer yapanlardır' diye bir algı vardır. Çok takımlar bunu yapmıştır ama yapılan transferleri ve takımların ekonomik anlamda düzeneği iyi bir şekilde yürümüyorsa, kabul edilebilir bir düzeniniz yoksa, hangi sistem içerisinde olur ise olsun sonuç hüsran oluyor" ifadelerini kullandı.

Olası bir kriz halinde bundan en çok ve ilk olarak spor kulüplerinin etkileneceğinin de altını çizen Usta, “Belli plan ve program içinde hareket edilmemesi halinde spor kulüplerimizin geleceği hiç de parlak değil. Ekonomik çıkmaz içine girdiğinizde küçük kulüp, büyük kulüp olduğunuza bakmaksızın bundan etkileneceksiniz. Bugün Trabzonspor’un durumu buna en açık örnektir. Trabzonspor’un kur farkı ve faizden kaynaklanan 100-120 milyon TL üzerinde yükü var. Trabzonspor için tarifi imkansız bir rakamı konuşuyoruz. Türk futbolunun geleceğinin kurtulması için öncelikli olarak kulüplerin ekonomisinin belli bir yapıda olması gerekiyor. Bunun için de gerekirse futbol ailesi bir araya gelerek yeni bir yol haritası belirlemelidir” dedi.

Şampiyonlar Ligi'nde olmalıyız

Trabzonspor'un en kısa zamanda Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi gerektiğini belirten Başkan Muharrem Usta, "200 milyonun üzerinde bir gelir elde etmeyi planlıyorsak, bizim Şampiyonlar Ligi'ne gitmemiz lazım. Para orada, Türkiye'de değil. Trabzonspor kafasına sürekli UEFA Şampiyonlar Ligi'nde olmayı koymuş ve oraların takımı olmayı süreklilik haline getirerek, gelirlerini gerçekten arttıracak bir yerde mi olacak, yoksa heyecanı olmayan, sıradan bir ortalama takım mı olacak, 5 yılda göreceğiz. Transfer olmayacak veya herkes karaları bağlasın diye bir düşüncemiz yok. Taraftar elbette oyuncu ister. Baskı da yapar. Biz oyuncu alacaksak doğru oyuncuyu vakti zamanında almalıyız. Tabi ki erken alalım ve kampa yetiştirelim. Alınacak oyuncular bilinen, katkı sağlayacak oyuncular. Hemen almak ise kolay olmuyor. Bizim ilgilendiğimiz 3-4 oyuncu var. Bu oyuncular olur ise transferlerini yapacağız, olmaz ise alternatifleri diye bir şey yok. O zaman transfer yapmayacağız. Yerine başkası olsun yapmayacağız. En doğrusunu bulduğumuz an ne zaman ise o zaman alacağız" diye konuştu.

Kadro güçlenecek

Yeni sezon hazırlıklarını Slovakya'da sürdüren Trabzonspor'da, hazırlık maçlarında oynanan futbol ve alınan sonuçlar takımdaki eksiklikleri hissettirirken, Kulüp Başkanı Muharrem Usta da transfer mesajı verdi. Bordo-mavililer, yeni sezon hazırlıkları kapsamında Macaristan 2. Lig ekipleriyle yaptığı 3 hazırlık maçında 2 mağlubiyet, 1 galibiyet aldı. İlk olarak Macaristan kampında MTK Budapeşte ile karşılaşan bordo-mavililer, sahadan 2-1'lik yenilgi ile ayrıldı. Slovakya kampında ise ilk olarak Dorogi ile karşılaşan Karadeniz ekibi, 2-1 galip geldi. Bu maçtan bir gün sonra Eto Györ ile oynayan bordo-mavililer, 2-1 mağlup oldu ve hazırlık maçlarında iyi bir görüntü ortaya koyamadı. Trabzonspor, Macaristan 2. Lig ekipleri karşısında 3 maçta 4 gol atarken, kalesinde 5 gol gördü. Bordo-mavililerin gollerini Yusuf Erdoğan, Yusuf Yazıcı, Emmanuel Mas ve Dame N'Doye kaydetti.

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, kadronun güçleneceğini bildirdi. Başkan Usta, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bazen stratejik davranmak gerekiyor. Sürprizimiz tabii ki olacak. Bu kadro doğru isimlerle çok daha güçlenecek. Ayağa kalk Trabzon” ifadelerini kullandı.

Burak Yılmaz olumlu gidiyor

Trabzonspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Egemen, takıma katkı yapacak oyuncuları transfer etme anlayışında olduklarını aktardı. Egemen, Burak Yılmaz'ın da bu oyunculardan biri olduğunu belirterek, "Futbolcu noktasında asbaşkanımız, kulüple ilgili de başkanımız yoğun mesai harcıyor. Transfer zor bir iş. Ama Burak Yılmaz transferinin olumlu gittiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

BÜYÜME İLE KÜÇÜLME ARASINDA FARK YOK

Büyüme ile küçülmenin artık Trabzonspor için fark etmediğini belirten başkan Muharrem Usta, "Trabzonspor küçülerek hayatı sürdürebilir mi, büyürsek de çok açılır mıyız? Küçülme ile büyümenin sonuç itibariyle bir farkı yok artık Trabzonspor için. Küçüldüğünüzde geliriniz de çok küçülüyor. Zaten borçlu bir kulübüz. Üzerine devamla gelen borçlar var. Bir de küçüldüğünüz zaman gelirler giderleri karşılamazsa borç artarak sürecek. Her türlü zor durumdayız. Bu zor durum içerisinde Trabzonspor başarılı olurken, gelirini de arttırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.



#Muharrem Usta
#Trabzonspor
#Burak Yılmaz
7 yıl önce