|

Galatasaray-Beşiktaş derbisine dair tek bir haber

Süper Lig'in 22. haftası dev bir karşılaşmaya sahne olacak. Fenerbahçe ile Galatasaray'ın 391. kez karşı karşıya geleceği mücadeleye dair tüm notları sizler için bir haberde topladık.

Yeni Şafak
16:18 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:20 - 27/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk futbolunun iki dev kulübü Galatasaray ve Beşiktaş, bu akşam 391. kez karşı karşıya gelecek.
Türk futbolunun iki dev kulübü Galatasaray ve Beşiktaş, bu akşam 391. kez karşı karşıya gelecek.

Beşiktaş ve Galatasaray, yarın oynayacakları derbiyle birlikte toplamda 341. kez karşı karşıya gelecekler. Geride kalan 340 karşılaşmada sarı-kırmızılı ekibin 121, siyah-beyazlı ekibin ise 107 galibiyeti bulunuyor.



Galatasaray ile Beşiktaş Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında pazartesi günü saat 20.00'de TT Arena'da karşı karşıya gelecek. İki takım daha önce 340 kez birbirlerine rakip oldu. Bu maçlarda siyah-beyazlı takım 107 galibiyet alırken, Galatasaray ise rakibini 121 defa mağlup etme başarısı gösterdi. Taraflar 112 maçta birbirine üstünlük sağlayamadı.



Son maçlarda Galatasaray üstün

Ezeli rakipler arasında oynanan son 10 maçta ise üstünlük Galatasaray'da bulunuyor. Sarı-kırmızılılar bu karşılaşmaların 5'ini kazanırken, siyah-beyazlılar ise 2 galibiyet aldı. 3 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Bu maçlarda Kara Kartal'ın 10 golüne, Cim-Bom 17 golle karşılık verdi.



Süper Lig'de 118. randevu

İki takım Süper Lig'de de 117 kez karşılaştı. Bu maçlarda Galatasaray 43, Beşiktaş 32 galibiyet aldı. 42 mücadele beraberlikle sonuçlandı. 117 maçta sarı-kırmızılılar 146 kez rakip fileleri havalandırırken, siyah-beyazlılar ise 123 gol kaydetti. Beşiktaş, son üç maçta ise Galatasaray'a kaybetmedi.



TT Arena'da son derbi Beşiktaş'ın

Beşiktaş, 8 Mayıs 2016'da Türk Telekom Arena'da oynanan son derbide rakibini Mario Gomez'in attığı golle 1-0 mağlup etmeyi başarmıştı. Ligin ilk yarısında Vodafone Arena'da oynanan son karşılaşma ise berabere bitti. Galatasaray, Eren ve Bruma'nın golleriyle maçın ilk yarısını önde kapamış olsa da, Marcelo ve Cenk Tosun'un gollerine engel olamamış ve mücadele 2-2'lik eşitlikle sonuçlanmıştı.





Aslan evinde üstün

Galatasaray, toplamda evinde oynadığı 161 karşılaşmanın 75'ini kazandı. Siyah-beyazlılar ise rakip sahada 31 galibiyet alabildi. 55 karşılaşmada ise taraflar birbirine üstünlük sağlayamadı. Süper Lig'de ise Galatasaray'ın ev sahipliğinde oynanan 58 maçın 23'ünde sarı-kırmızıların üstünlüğü bulunuyor. Beşiktaş, bu maçların 14'ünü kazanırken, 21 maç da berabere bitti.



Beşiktaş üç maçtır kaybetmiyor

Beşiktaş, Galatasaray'a karşı oynadığı son üç maçı kaybetmedi. Kara Kartal, bu maçlarda 2 galibiyet, 1 beraberlik aldı. Ancak siyah-beyazlılar rakibi karşısında en son 2010-2011 yılları arasında dört maçlık bir yenilmezlik serisi yakalamıştı.



TT Arena'da karşılıklı gol yok

İki takım arasında TT Arena'da oynanan son üç maçta karşılıklı gol atılmadı. Bu mücadelelerin ikisinden Galatasaray 2-0 ve 1-0'lık skorlarla galip ayrılırken, son karşılaşmayı ise Beşiktaş 1-0 kazandı.







2726 gün sonra Galatasaray deplasmanı


Galatasaray, Süper Lig'in 22. haftasında yarın TT Arena'da Beşiktaş ile oynayacak. Bu sene İstanbul İl Güvenlik Kurulu'nun aldığı karardan sonra deplasman yasağı kalkmıştı. Ligin ilk yarısında 5. haftada Vodafone Arena'da oynanan Beşiktaş - Galatasaray derbisiyle de uzun bir aradan sonra ilk kez rakip taraftar deplasmana gelmişti. Beşiktaş taraftarı 2726 gün sonra TT Arena'da oynanacak derbide takımlarının yanında olacak. Siyah-beyazlı taraftarlar en son 2008-2009 sezonunda Ali Sami Yen'de oynanan derbide deplasman tribününde yer aldı. O karşılaşmayı Galatasaray 3-0'lık skorla kazanmıştı.



Muslera rekor için derbiye çıkacak


Galatasaray'ın Uruguaylı kalecisi Fernando Muslera, Beşiktaş derbisiyle kulüp tarihinde 'Ligde en fazla forma giyen yabancı futbolcu' rekoruna sahip Simovic'in 188 maçlık rekoruna ortak olacak.



Sarı-kırmızılıların deneyimli kalecisi Muslera, yarın TT Arena'da oynanacak Beşiktaş maçında Teknik Direktör Igor Tudor'un forma vermesi halinde rekora ortak olacak. Uruguaylı kaleci, siyah-beyazlılara karşı oynayarak sarı-kırmızılıların efsane kalecisi Simovic'in rekorunu egale edecek. Muslera, böylece 188 kez Galatasaray forması giyen Simovic ile kulüp tarihinde ligde en fazla forma giyen yabancı oyuncu olacak.



Muslera, Galatasaray'a 2011-2012 sezonunda İtalya'nın Lazio takımından transfer olmuştu. Deneyimli kaleci sarı-kırmızılı forma ile 3 Süper Lig, 3 Ziraat Türkiye Kupası ve 4 Süper Kupa kazandı.












Türk Telekom Arena'da 859 milyon liralık derbi


Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın oynanacak derbi, toplam değeri 859 milyon lirayı bulan futbolcuların mücadelesine sahne olacak.



Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerinde, Süper Lig'in en pahalı ikinci takımı konumunda bulunan Beşiktaş'ın tahmini piyasa değeri 478 milyon lira gösterildi. Ligde en pahalı üçüncü takım olarak belirtilen Galatasaray'ın tahmini piyasa değeri ise 381 milyon lira.



Kadrosundaki futbolculara yaklaşık 543 milyon lira değer biçilen Fenerbahçe ise ligin en pahalı takımı konumunda bulunuyor.



En değerlisi Muslera


İki takımda forma giyen futbolcular kıyaslandığında ise en değerli isim olarak Galatasaray'ın Uruguaylı file bekçisi Fernando Muslera ön plana çıkıyor.



Aynı zamanda Süper Lig'in en değerli futbolcusu olarak değerlendirilen Uruguaylı kalecinin tahmini piyasa değeri 53,3 milyon lira gösterildi.



Galatasaray'ın Hollandalı yıldız futbolcusu Wesley Sneijder'in değeri 34,3 milyon lira olarak belirtilirken, Portekizli Armindo Bruma'ın değeri 30,5 milyon, Alman Lukas Podolski'nin değeri 22,8 milyon, Eren Derdiyok'un değeri de 21 milyon lira olarak tahmin edildi.



Beşiktaş'ın en değerlisi Oğuzhan


Beşiktaş'ta orta sahada görev alan milli futbolcu Oğuzhan Özyakup, verilerde takımın en değerli oyuncusu olarak yer aldı.



Oğuzhan Özyakup'un piyasa değeri 47,6 milyon lira gösterilirken, siyah-beyazlı ekibin devre arasında kiralık renklerine dahil ettiği ancak sakatlığı nedeniyle henüz takıma dahil olmayan Senagalli Demba Ba da 45,7 milyon liralık değeriyle ikinci sırada bulundu.



Beşiktaş'ta Vincent Aboubakar'ın piyasa değeri 38 milyon, Cenk Tosun'un değeri 34,3 milyon, Caner Erkin'in değeri de 28,5 milyon lira olarak gösterildi.





Derbide Güneş'li günler


Şenol Güneş, Beşiktaş'ta teknik direktörlüğe geldiği günden bu yana derbilerde sergilediği başarılı grafikle ön plana çıkıyor.


Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Galatasaray, evinde Beşiktaş'ı konuk edecek. TT Arena'da oynanacak olan kritik derbi maçında Bülent Yıldırım düdük çalacak.



Güneş ile geri dönüş


Beşiktaş'ta bundan 2 yıl önce yaşanan en büyük sıkıntılardan biri derbi maçlarında galip gelememekti. 2015-2016 sezonunda Slaven Bilic'in görevden ayrılmasının ardından Beşiktaş'ta Teknik Direktörlüğe Şenol Güneş getirildi. Deneyimli çalıştırıcının göreve gelmesiyle birlikte siyah-beyazlı takım derbilerde istediği sonuçları da almaya başladı.



2015-2016 sezonuyla birlikte Beşiktaş'ta ki serüveni başlayan Şenol Güneş, ilk derbi maçını Fenerbahçe'yle oynadı. 2014-2015 sezonunda Slaven Bilic yönetiminde derbilerde bırak galip gelmeyi rakip kaleye gol dahi kaydedemeyen siyah-beyazlılar, Şenol Güneş ile çıktığı ilk derbi maçında Fenerbahçe ağlarına 3 gol birden kaydederek sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrıldı. Ardından Galatasaray ile ligin 15. haftasında karşılaşan siyah-beyazlı takım evinde ezeli rakibini 2-1'lik skorla mağlup etti. Şenol güneş yönetiminde ligde iki yılda toplam 6 derbi maçına çıkan Beşiktaş, bu maçlarda 3 galibiyet 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle sahadan ayrıldı. Rakip ağlara bu 6 maçta 8 gol kaydeden siyah-beyazlı futbolcular, kendi kalesinde ise 7 gol gördü.



Beşiktaş, ligde Güneş yönetiminde 2015-2016 sezonunda sadece Kadıköy'de oynanan ve Fenerbahçe'nin 2-0'lık galibiyetle sahadan ayrıldığı maçta puan alamadı.






Galatasaray, 646 gündür derbilerde sessiz


Galatasaray, ligdeki en son derbi galibiyetini 646 gün önce TT Arena'da oynanan Beşiktaş maçında 2-0'lık skorla almıştı.


Süper Lig'in 22. haftasında TT Arena'da Beşiktaş ile karşılaşacak Galatasaray'ın son derbi maçlarındaki sessizliği dikkat çekiyor. Sarı-kırmızılılar; ligdeki en son derbi galibiyetini 2014-2015 sezonunun 33. haftasında evinde Beşiktaş'la oynadığı maçta aldı.



Aslan derbilerde 646 gündür 3 puana hasret

Sarı-kırmızılılar; derbilerdeki en son galibiyetini 646 gün öce Beşiktaş'a karşı 2-0'lık sonuçla aldı. Galatasaray daha sonra oynadığı 6 derbimaçından 3 puan alamadı. Aslan, bu karşılaşmalarda 3 kez beraberlikle sahadan ayrılırken, 3 kez de rakiplerine mağlup oldu. Söz konusu maçlarda sarı-kırmızılılar, rakip fileleri 6 kez havalandırırken, kalesinde de 8 gol gördü.


Galatasaray'ın son derbilerdeki performansı şöyle:



2014-2015 sezonu

  • Galatasaray: 2 - Beşiktaş: 0

2015-2016 sezonu

  • Fenerbahçe: 1 - Galatasaray: 1
  • Beşiktaş: 2 - Galatasaray: 1
  • Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0
  • Galatasaray: 0 - Beşiktaş: 1

2016-2017 sezonu

  • Beşiktaş: 2 - Galatasaray: 2
  • Fenerbahçe: 2 - Galatasaray: 0
Bülent Yıldırım, 2,5 yıl sonra derbi yönetecek

Süper Lig'in 22. haftasında oynanacak olan Galatasaray-Beşiktaş karşılaşmasında Bülent Yıldırım görev yapacak. Yıldırım, 2 yıl 4 ay sonra ilk kez bir derbi maçta düdük çalacak.


Son derbisine Kasım 2014'te çıkan Ankara bölgesi hakemi, 2014-2015 sezonu 8. haftasında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan ve sarı-lacivertli ekibin 2-0 galip ayrıldığı Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde düdük çalmıştı.



10. derbi

Bülent Yıldırım, kariyerinde 10. kez derbi maçta görev yapacak. FIFA kokartlı hakem, şu ana kadar 3 kez Galatasaray-Beşiktaş mücadelesi yönetti. Yıldırım'ın düdük çaldığı bu karşılaşmalarda Galatasaray 1 galibiyet alırken, 2 mücadele de berabere sonuçlandı.



60 kart, 5 penaltı

Bu sezon Süper Lig'de 21 haftada 12 maç yöneten 45 yaşındaki tecrübeli hakem, 56 kez sarı kartına başvururken, 4 kez de kırmızı kartına başvurdu. Yıldırım, bu karşılaşmalarda da 5 kez penaltı noktasını gösterdi.



Galatasaray, Yıldırım ile gülüyor

Bu sezon Galatasaray'ın 1 maçında görev alan Yıldırım, ligin 1. haftasında TT Arena'da sarı-kırmızılıların Kardemir Karabükspor ile oynadığı karşılaşmayı yönetmişti. Galatasaray, bu karşılaşmada rakibini 1-0 mağlup etmeyi başarmış, 3 puanı hanesine yazdırmıştı.



Beşiktaş'a 20 galibiyet

Kariyerinde Beşiktaş'ın 34 karşılaşmasını yöneten Bülent Yıldırım, düdük çaldığı bu karşılaşmalarda siyah-beyazlılar 20 galibiyet, 8 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı.























#Galatasaray
#Beşiktaş
#Süper Lig
7 yıl önce