|

Potada başörtüsü devrimi

FIBA’da alınan kararla, kadın basketbolcular sahaya başörtüsü ile çıkabilecek. Kadınların başörtülü olarak basketbol oynamasının önünü açan dünyaca ünlü kadın basketbolcu ise İndira Kaljo.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2017 Cuma
Güncelleme: 00:25 - 5/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Potada başörtüsü devrimi
​Potada başörtüsü devrimi

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA), kadın basketbolcuların maçta başörtüsü takabilmelerine izin verdi. FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel’in de katıldığı Hong Kong’da düzenlenen ara dönem genel kurulunda alınan kararla, kadın basketbolcuların istedikleri takdirde sahaya başörtüsüyle çıkmasına izin veren düzenleme kabul edildi. 1 Ekim 2017’den itibaren yürürlüğe girecek uygulamaya göre, yüzün hiçbir bölgesini kapatmaması gereken başörtüleri siyah, beyaz veya takım formasının rengiyle aynı olacak. Başörtüsü, bir takımda birden fazla oyuncu tarafından kullanılması halinde ise aynı renkte olması gerekecek. Yüz veya boyun çevresinde örtünün açılmasına neden olabilecek fermuar ve düğme bulunmayacak. FIBA, başörtüsü konusunda değişikliğe ilk olarak 2014 yılında gitmişti. Deneme amacıyla sadece ulusal liglerde 2 yıl boyunca test edilen söz konusu uygulama hakkında elde edilen raporlar, olumlu sonuçlandı. Bu kapsamda FIBA yönetim kurulu ve üye federasyonların onayı ile kadın basketbolcuların uluslararası organizasyonlarda da başörtüsü ile maça çıkmasının önü açıldı.

BU YASAĞI TAMAMEN ORTADAN
KALDIRMAK İSTİYORUZ

Dünyanın tanınmış başarılı sporcularından olan ve FIBA’ya yaptığı başvurunun ardından başörtülü sporcuların basketbol maçlarına çıkabilmesinin önünü açan başörtülü basketbolcu İndira Kaljo, Suudi Arabistan’ın Cidde United Kadın Basketbol Takımı’nda forma giyiyor. Başörtülü kadınların da özgür bir şekilde basketbol oynaması gerektiğini ve en büyük hayalinin kendi ülkesi olan Bosna-Hersek Kadın Milli Basketbol Takımı’nda forma giymek olduğunu sürekli gündeme gelen İdnira Kaljo, “Önceden FIBA, başörtülü kadınların basketbol oynamasına izin vermiyordu. Gösterdiğimiz çabalarla beraber FIBA geçici olarak izin verdi. Ancak bu izin uluslarası düzeyde değil, ülkeler içerisindeki oyunlarda geçerli. Milli takımlarda oynamak için de geçerli değil ve benim en büyük hayalim Bosna-Hersek Milli Basketbol Takımı’nda oynamak. İnşallah bu yasağı tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

#Pota
#Başörtüsü
#FIBA
7 yıl önce
default-profile-img