|

3 yıl boyunca tespit edilemedi

Google tarafından, Android işletim sistemi içerisinde 3 yıl boyunca kendini saklamayı başarmış bir virüs tespit edildi. Kendini silip yeniden çalıştırma yeteneğine sahip bu zararlı yazılımın, Android kullanıcılarının yaptığı tüm işlemleri başka bir sunucuya yolladığı anlaşıldı.

Yeni Şafak
14:04 - 9/04/2017 Pazar
Güncelleme: 14:17 - 9/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Google yetkilerinin yaptığı açıklamaya göre bu virüs, cihazın root yetkisini ele geçirmeye çalışıyor.
Google yetkilerinin yaptığı açıklamaya göre bu virüs, cihazın root yetkisini ele geçirmeye çalışıyor.

Açık devre sisteme sahip olan Android, özgün kullanım kolaylığıyla biliyor. Hatta birçok kullanıcı Android işletim sistemini söz konusu özgünlüğü yüzünden tercih ediyor. Fakat bu özellik iyi gibi görünse de bulaşan virüsler sayesinde Android kullanıcılarının kişisel bilgilerini tehlikeye atıyor ve her geçen gün Android cihazlarda tespit edilen zararlı yazılım haberlerine bir yenisi daha ekleniyor.

Bu habere bir yenisini de Google çalışanları tarafından ekledi. Yapılan açıklamaya göre 3 yıl boyunca Android işletim sisteminde kendini gizlemeyi başarabilmiş bir virüsün bulundu ve bu virüsü daha önce kimse fark edemedi. Ülkemizde de oldukça yaygın olan zararlı yazılımın hünerleri ortaya çıkınca, Android cephesinde ciddi bir tedirginliğe neden oldu.


Yeni tespit edilen bu virüs cihaza bulaştıktan sonra root yetkisi almaya çalışıyor. Şayet bu yetkiyi alırsa cihazınızla yaptığınız her işlemi başka bir sunucuya göndererek kişisel bilgilerini çalıyor. Eğer bu yetkiyi alamazsa yine cihazın peşini bırakmıyor. Az da olsa sınırlı yetkilerle ulaşabildiği tüm verileri yine de söz konusu sunuculara yollayabiliyor. Kendini silip yeniden yükleme özelliğine sahip virüsün, neden tespit edilemediği ise bu sayede anlaşılmış oluyor.

Google ise, Chrysaor isimli virüsün Google Play Store aracılığı ile bulaşmadığını belirtiyor. Google’ın uygulama doğrulama algoritması ile bu tarz zararlı yazılımlıların önüne geçildiğini savunuyor. Lakin dünya üzerinde 1 buçuk milyara yakın Android kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, söz konusu virüsün 3 yıl boyunca hangi bilgileri ele geçirdiği ise belirlenemiyor.

#Android
#Google
#Chrysaor
#Virüs
7 yıl önce