|

7 liraya 100 kilometre gidiyor

Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencileri ’BOZOK’ ismini verdikleri yük taşıyabilme özelliğine sahip elektrik enerjisiyle çalışan araç üretti. Saatte 65 kilometre hız yapabilen araç, tam şarj edildiğinde ortalama 250 kilometre yol alabiliyor.

Yeni Şafak
11:07 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 5/10/2017 Perşembe
IHA
Saatte 65 kilometre hız yapabilen araç, tam şarj edildiğinde ortalama 250 kilometre yol alabiliyor.
Saatte 65 kilometre hız yapabilen araç, tam şarj edildiğinde ortalama 250 kilometre yol alabiliyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaz danışmanlığında ’BOZOK’ ismini verdikleri yük taşıyabilme özelliğine sahip elektrik enerjisiyle çalışan araç üretti.


Saatte 65 kilometre hız yapabilen araç, tam şarj edildiğinde ortalama 250 kilometre yol alabiliyor. Araç 100 kilometrede 7 liralık enerji tüketiyor. Aracın diğer elektrikli araçlardan ayıran en büyük özelliği ise yarı otomatik şanzımana ve 500 kilo ağırlığında yük taşıma özelliğine sahip olması.
  • Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren ’3M Elektro Topluluğu’ Başkanı Özgür Yılmaz, yük taşıma özelliğine sahip elektrikli aracı 10 kişilik ekiple 3 ayda tamamladıklarını belirterek, Aracın motor sürüş ve kontrol sistemini kendileri tasarlayıp ürettiklerine dikkat çeken Yılmaz, "Aracın dış kalıbı bize ait, sadece şanzımanı hazır olarak kullandık. Araç şanzımanlı olduğu için yük taşırken yokuşlarda hiçbir problem çıkartmıyor. Yaklaşık 500 kilo yük taşıyabiliyor. Bundan sonraki hedefimiz kendimizi geliştirmek. Araç üzerine koyduğumuz motorları, sürücüleri tekrar tasarlayıp daha verimli, daha fazla yük taşıyabilen, daha uzun mesafe kat edebilen ve daha ekonomik şekilde araç üretmek" diye konuştu.
#Elektrikli araba
#Yozgat
#BOZOK
7 yıl önce