|

Apple, dışarıda tamir ettirilen iPhone'ları kilitliyor!

Dikkat: Sıradaki haberimiz tüm iPhone sahiplerini çok ciddi bir şekilde ilgilendiriyor.

Yeni Şafak ve
17:28 - 5/02/2016 Cuma
Güncelleme: 18:55 - 5/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Apple'ın kendi ürünlerinin kendi yetkili servisleri haricinde tamir edilmesinden hoşlanmadığını biliyoruz. Gerçi hiçbir üretici de hoşlanmaz zaten böyle birşeyden. Ama tabii olaya son kullanıcı açısından bakarsak, hele bir de Türkiye gibi iPhone fiyatlarının uçuk seviyede seyrettiği bir ülkedeyseniz, yetkili servis tarafından

kazıklanmak da

(ya da ederinden fazla ödemek diyelim) insanın içine oturuyor doğrusu.



Malum bu tip durumlarda, yani yetkisiz servislerde tamirlerde cihazımız garanti dışı kalıyor. Ama diğer yandan zaten yine Türkiye'de pek çok senaryo -hatta 10 senaryonun 9'u- kullanıcı hatası olarak kabul edildiğinden garantinin çok da bir anlam ifade ettiğini söylemek güç. Haliyle örneğin camımız kırıldığı vakit gidip Apple'a 750-1,000TL vereceğimize, gidiyoruz Doğubank gibi bir yere ve 250,300 TL'ye garanti dışı kalma pahasına işimizi hallediyoruz.



Peki Apple bunun da önüne geçmek için

?



iOS 9 güncellemesiyle birlikte yazılımsal bir duvar koyarak, yetkisiz biçimde içi açılan, tamir edilen vs. iPhone'ların (veya iPad'lerin tabii ki) tamamıyla bozulmasını sağlamış. Şöyle ki, güncelleme ertesinde 'Fatal 53' kodlu bir hatayla karşılaşan kullanıcıların cihazı tamamen bozuluyor. Dahası tüm veriler ve bilgiler de geri döndürülemeyecek şekilde gidiyor.



En kötü tarafı ise kullanıcılara güncelleme yapmazdan önce bir uyarıda bulunulmaması. Yani örneğin 'dikkat, eğer resmi Apple bileşenlerinden farklı bir bileşene rastlanırsa telefonunuz bozulacaktır' cinsinden bir uyarı vs. yok.



Apple'ın neden bu tür bir yönteme başvurduğuna yönelik bir açıklaması yok ancak tahminler ana tuş üzerinden gerçekleştirilecek olası bir dolandırıcılığın önüne geçmek olduğu yönünde. Malum, ana tuş aynı zaman Touch ID'ye yani parmak izi okuyucusuna da evsahipliği yapıyor ve Apple Pay gibi ödemeler vs. bu tuş üzerinden gerçekleştiriliyor. Haliyle tamir esnasında 3. parti bir tuşun kullanılmasının telefon sahibine dolandırıcılık olarak dönebileceğini düşünen Apple'da önlemi bu şekilde almakta bulmuş. Gerçi haksız da sayılmaz. Çünkü potansiyel olarak böyle bir tehlike var.



Yine de dediğimiz gibi en azından bir uyarı verilmesi gerekirdi ki en azından şimdi olduğu gibi çok sayıda kullanıcı güncellemeden vazgeçer ve böyle berbat bir sürprizle de karşılaşmazdı.



Velhasıl diyeceğimiz o ki, iPhone'unuz geçmişte bozuluysa ve başka bir yerde tamir ettirdiyseniz sakın güncellemeyi yapmayın. Eğer ileride bozulursa da artık mecbur yetkili servisten başka çareniz yok.






#apple
#iphone
#iphone 6
#ios
#ipad
8 yıl önce