|

Apple’ın WWDC 2017’de açıkladığı önemli gelişmeler

Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı WWDC 2017'de yeni ürün ve yazılımlarının tanıtımını gerçekleştirdi. watchOS, macOS ve iOS'un yeni sürümlerini tanıtan Apple, yeni iPad Pro modelleri ve iMac Pro'yu da gün yüzüne çıkardı.

Yeni Şafak
16:10 - 6/06/2017 Salı
Güncelleme: 16:14 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
WWDC etkinliğinde en çok ön plana çıkan gelişme mobil işletim sistemi iOS'un yeni sürümü iOS 11 oldu.
WWDC etkinliğinde en çok ön plana çıkan gelişme mobil işletim sistemi iOS'un yeni sürümü iOS 11 oldu.

ABD’li teknoloji lideri Apple, bildiğimiz üzere her sene WWDC (Dünya Geliştiriciler Konferansı) adı altında etkinlik düzenliyor. Bu konferansta genellikle yazılım kanadındaki gelişmeler, yenilikler ve yeni cihazlar tanıtılıyor. Apple’ın bu yılki konferansı da bir hayli ses getirdi. Zira etkinlikte geçtiğimiz yıla oranla çok daha fazla ürün ve yazılım tanıtımı yapıldı. Şimdi sırasıyla Apple’ın tanıttığı yeniliklere göz atalım…

watchOS 4


Apple’ın akıllı saati Apple Watch’ta kullandığı işletim sistemi watchOS’un yeni sürümü watchOS 4 tanıtıldı. Yeni sürüm, akıllı saatlere hem görsel hem de kullanım kolaylığı anlamında pek çok yenilik getiriyor. 

watchOS 4 ile birlikte akıllı saatlerin aktivite ve spor modları çok daha aktif hale geliyor. Kullanıcının gün içinde tamamlaması gereken aktivitelerin hatırlatılması yapılıyor. Apple Watch bundan böyle kullanıcısının hareketlerini daha iyi takip edecek ve tavsiyelerde bulunacak. Gerektiği durumlarda spora teşvik edecek. Ayrıca aktive ekranının görsel olarak geliştiğini de belirtelim.

Yeni güncellemeyle birlikte Apple Music deneyimi de çok daha erişilebilir olacak. Müzik ve uygulamalar arası geçiş kolaylaşacak ve basit arayüzü sayesinde daha rahat kullanım sunulacak. watchOS 4 ile birlikte ayrıca saat kadranlarında gelişmeler yaşanacak. En çok göze çarpan yenilik kaleydoskop kadran. Bu kadran Digital Crown ile de farklı görüntüler oluşturabiliyor. Ayrıca Toy Story karakterlerinin de saat kadranları bulunuyor.


macOS High Sierra


Apple’ın bilgisayarlarında kullandığı işletim sistemi macOS cephesinde de gelişmeler var. macOS Sierra sürümünün ardından Apple, macOS High Sierra sürümünü resmen tanıttı. Yeni işletim sistemi, APFS adı verilen yeni dosya sistemiyle birlikte geliyor. Böylece 64-bit destekli olan yeni sistem, dosya kopyalama ve veri aktarma gibi işlemleri çok daha hızlı bir şekilde yapabilecek. 

High Sierra ile birlikte video formatında da değişikliğe gidiliyor. H.264’ten H.265 formatına geçiş yapan Apple, böylece aynı görüntü kalitesini sunarken dosya boyutunu yüzde 40 oranında daha fazla sıkıştırabiliyor. Bu da hafızadan yer tasarrufu sağlıyor. 

Yeni sistemde internet tarayıcısı Safari için de gelişmeler bulunuyor. Safari’nin en hızlı internet tarayıcısı olduğunu iddia eden Apple, video reklamların otomatik oynatılmasını da engelleyecek. Akıllı koruma ile de tarayıcının geçmişi koruma altına alınmış olacak.


iOS 11


Gecenin yıldızı elbette mobil işletim sistemi iOS 11’di. Uzun zamandır merakla beklenen Apple’ın yeni mobil işletim sistemi, teknik anlamda birçok yeniliğe sahip. Bundan böyle iPhone ve iPad’lerde çekilen görüntü formatı HEVC olacak ve yer tasarrufu sağlanacak. JPEG olan fotoğraf formatı da HEIF olarak değişecek ki bu da yine aynı şekilde hafızadan kazanım sağlayacak.

iOS 11 ile iMessage’da da önemli değişiklikler bulunuyor. En önemlisi hiç şüphesiz Apple Pay aracılığıyla iMessage üzerinden para transferi yapılabiliyor olması. Yeni sürümde kontrol merkezi de baştan aşağı değişecek. Apple, karışık iki sayfa yerine küçük ikonlarla daha derli toplu tek sayfada kontrol merkezini çözüyor.

iOS 11 ile birlikte Siri ve App Store da büyük değişime uğruyor. Sanal asistan Siri, Derin Öğrenme ile birlikte çok daha akıllı bir hale gelirken, çeviri özelliğine de kavuşacak. App Store ise tasarımsal değişimle karışımıza çıkıyor.


iPad Pro (10.5-inç)


Apple’ın yeni tablet bilgisayarları uzun zamandır bekleniyor ve nihayet WWDC 2017’de tanıtıldı. Apple, 10.5-inç ve 12.9-inç boyutlarında iki yeni iPad Pro tanıttı. Türkiye fiyatı tabiri caizse dudak uçuklatan cihazlar, özellikle ekranındaki gelişmelerle dikkat çekiyor. ‘Gezegenin en gelişmiş ekranı’ tanımını yapan Apple, geniş renk gamı sayesinde kullanıcıların HDR deneyimini sonuna kadar yaşayabileceğini açıklıyor.

Yeni iPad Pro’larda Apple’ın en güçlü yonga seti A10X bulunuyor. Bu işlemcinin selefine oranla yüzde 30 daha yüksek performans sağladığı ifade ediliyor. Aynı şekilde grafik işlemcinin de geliştirildiği ve yüzde 40 daha iyi performans sunacağı belirtildi.  6 çekirdekli yeni çip, 3 performans ve 3 normal kullanım için kullanılıyor.

Minimum 64GB depolama alanına sahip yeni iPad Pro'ların 256GB ve 512GB gibi farklı varyasyonlara sahip. Yeni iPad Pro'lar iOS 10 işletim sistemiyle birlikte gelecek. Fakat iOS 11 ile çok daha işlevsel bir hale gelecek. Zira yazılım güncellemesiyle uygulamalar arası sürükle bırak özelliği getirilecek. macOS benzeri ekranın altında bulunan uygulama menüsü sayesinde uygulamalar arası geçiş kolaylıkla yapılabilecek.


iMac Pro


Cihaz bazında konferansın en dikkat çekeni hiç şüphesiz iMac Pro oldu. Tim Cook’un ‘bugüne kadar ürettiğimiz en iyi iMac’ olarak nitelendirdiği yeni canavar, hem özellikleriyle hem de fiyatıyla hayrete düşürüyor.

iMac Pro, gelişmiş grafik düzenleme, sanal gerçeklik içeriği oluşturma ver gerçek zamanlı 3D işleme özelliklerine sahip. Tamamen profesyonellere yönelik tasarlanan bu canavarın, 8, 10 ve 18 çekirdekli işlemciye sahip modelleri bulunuyor. Cihazın bellek seçenekleri ise 32, 64 veya 128GB RAM. 1TB SSD hafızaya sahip iMac Pro, 2TB veya 4TB olarak da satın alınabiliyor. 

iMac Pro’da en gelişmiş ekran kartlarından biri olan 8GB HBM2 belleğe sahip Radeon Pro Vega 56 grafik işlemcisi bulunuyor. Bu grafik kartı isteğe göre 16GB’lık modelle de değiştirilebiliyor. 5K 27-inç ekrana sahip bilgisayarın stereo hoparlör desteği de bulunuyor. 

iMac Pro’nun başlangıç fiyatı ise 4,999 dolar! 


#Apple
#WWDC
#iOS 11
7 yıl önce