|

Atatürk Havalimanı üzerinde drone uçurana hapis cezası

Türkiye'de drone uçuran bir kişiye ilk kez hapis cezası verildi. Atatürk Havalimanı üzerinde drone uçuran Aspet Manukyan isimli fotoğrafçı, 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yeni Şafak
15:32 - 1/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:33 - 1/06/2017 Perşembe
Aspet Manukyan, 2 yılı aşkın süre önce Atatürk Havalimanı yakınlarında drone uçurmakla suçlanmıştı.
Aspet Manukyan, 2 yılı aşkın süre önce Atatürk Havalimanı yakınlarında drone uçurmakla suçlanmıştı.

İnsansız Hava Araçları veya bir başka deyişle drone'ların kullanışlı olduğu kadar tehlikeli olduklarını da biliyoruz. Özellikle havadan video çekimlerinde hayat kurtaran bir teknoloji olarak tanıdığımız drone'lar çoğu zaman tehlike saçabiliyor. Zira bu zamana dek birçok drone kazasına şahitlik ettik.

İşte bu nedenle; spor müsabakası ve konser gibi etkinliklerin üzerinde veya havalimanı yakınlarında drone uçurmak yasaklandı. Fakat 2 yıl önce bu yasağı çiğneyen Aspet Manukyan, Türkiye'de ilk kez tehlikeli drone uçurmak nedeniyle hapis cezası alan kişi oldu.

İlk etapta beraat kararı verilen Manukyan'ın davası, 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçlamasıyla yeniden görülmeye başlanmıştı.

Manukyan savunmasında şu ifadeleri kullandı:
  • "Benim drone kullandığım tarihte, insansız hava aracı statüsünde değildi. Akıllı oyuncak statüsündeydi. Benim kullandığım drone 1 kilogram ağırlığındaydı. Atatürk Havalimanı'nın uçuş yasağının olduğu alanda uçurmadım. Suçlamayı kabul etmiyorum. Suçsuzum."

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı Osman Öztürk, sanık Aspet Manukyan'ın, sivil havacılık kurallarını ihlal edecek şekilde mevzuata aykırı biçimde drone olarak tabir edilen hava aracını, Atatürk Havalimanı üzerinde uçurtarak hava sahasını ihlal ettiği ve hava trafiğini tehlikeye attığı anlaşıldığından, "trafik güvenliğini tehlikeye sokmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Bunun üzerine davayı karara bağlayan 19. Ceza Dairesi, 'trafik güvenliğini tehlikeye sokmak' suçuyla Aspet Manukyan'ı 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın yargılama sürecindeki davranışları dikkate alınarak ceza 10 aya indirildi.

#Aspet Manukyan
#Atatürk Havalimanı
#Drone
7 yıl önce