|

Aydınlatmanın ötesine geçti

Enerji verimliliğinin yanı sıra mimari yapıların dokusuna uygun aydınlatmalarda kullanılan led ampul teknolojisi akıllı evlerle uyumlu çalışarak aydınlatmanın da ötesine geçti. Artık led ampüller hem hırsızlara önlem alıyor, hem de gün doğuşu gibi aydınlatma yaparak alarm hizmeti sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:51 - 1/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye, enerji verimliliği konusunda ledlere yönelmeye başladı.
Türkiye, enerji verimliliği konusunda ledlere yönelmeye başladı.

Aydınlatma için harcadığı elektrik dünya ortalamasının üzerinde olan Türkiye, enerji verimliliği konusunda ledlere yönelmeye başladı. Enerji verimliliğinin yanı sıra mimarisiyle dikkat çeken yapıların dokusuna uygun dış mekan aydınlatmalarında kullanılmaya başlanan led ampul teknolojisi görselliğiyle dikkat çekiyor. Bunlar arasında Philips Aydınlatma’nın kamu işbirliğiyle gerçekleştirdiği AbdulhamitHan Camii, Nur Camii, Tunca Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi yapıların gece aydınlatmaları ledlerin günümüz teknolojisindeki yerine ortaya koyuyor.

GÜN IŞIĞI GİBİ AYDINLATMA

Led aydınlatma teknolojisi aynı zamanda akıllı evlerde, doğru ışığın yerini, zamanını, miktarını kullanıcının alışkanlıklarına göre şekillendirmesine de olanak sağlıyor. Bu lambalar geliştirilen akıllı telefon uygulamaları aracılğıyla yeri geldiğinde sabahları perdeler kapalı olsa bile gün ışığının doğuşu gibi aydınlatma oranıyla sizi uyandırabiliyor, yeri geldiğinde tatile gittiğinizde evinizin akşam aydınlatmasını otomatik olarak siz yokken bile hangi odada ne kadar süreyle ışık yaktığınızı taklit ederek ışıkları yakıp söndürerek hırsızlığa karşı önlem alıyor. Kısacası led aydınlatması teknolojiyle aydınlatmanın ötesine geçmeyi başardı. 87 yıldır Türkiye’de bulunan Philips Aydınlatma, köklü iş tecrübesiyle tüm bu özelliklere uygun çözümler sunarak Led aydınlatma teknolojsinin geldiği noktayı ise özetlemiş oldu.


GÜMRÜKTEKİ TEST İYİ OLDU

Aynı zamanda konut ve sanayi yatırımları arasında ekonomik verimliliği en hızlı alınan ürünlerden olan led aydınlatma teknolojileri, en tasarruflu aydınlatma ürünü olduğu çin Türkiye için büyük bir fırsat barındırıyor. Hali hazırda Türkiye’deki led ampule dönüşüm ortalaması yüzde 50’lerde olsa da bu oran Avrupa’da yüzde 80’lere ulaşmış durumda. Yeni Şafak’a konuşan Philips Aydınlatma Genel Müdürü Eran Görgen, Türkiye’de elektriğin yüzde 22’si aydınlatmaya harcandığına dikkat çekerek, bu nedenle orijinal led aydınlatma yatırımının önemine değindi. Doğru belgelendirmenin yapılamaması ve sertifikasyonun tam olmamasının, led piyasasındaki en sorun olduğunu ifade eden Görgen, artık gümrüklerde ürünlerin testte de tabi tutulmasının, kalitesiz ürünlerin yurda girmemesi adına takdire şayan olduğunu söyledi.

Avrupalı sarı ışık Türkler beyaz ışık

Avrupa’da insanların evlerde sarı ışıklı ledler kullandığını anlatan Philips Aydınlatma Genel Müdürü Eran Görgen, Türkiye’deki evlerde ise ledlerde beyaz ışığın daha çok tercih edildiğini belirtti. Görgen, şöyle devam etti: "Bu biraz algıyla biraz da coğrafya ile alakalı. Beyaz olunca daha fazla ışık çıkıyormuş algısı var Türk insanında, ayrıca soğuk ülkelerde sarı, sıcak ülkelerde de beyaz ışık daha çok tercih ediliyor. Biz de bundan hareketle geliştirdiğimiz ampul ürünümüzde, tek ampülde hem sarı hem de beyaz ışık imkanını getirdik."

#Aydınlanma
#Eren Görgen
#Avrupa
#Türkiye
6 yıl önce