|

Bir 'akıllı saat' ne işe yarar?

Apple Watch üzerinden akıllı saat kullanım senaryolarına göz gezdiriyoruz.

Yeni Şafak ve
13:11 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:13 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Apple'ı çıkışıyla birlikte pazarın

akıllı saati Apple Watch'a yönelik oldukça kapsamlı bir kullanım analiz araştırması yayımlandı.



Stockholm Üniversitesi tarafından yapılan

, 12 Apple Watch kullanıcısının saatlerini kullanım alışkanlıkları 34 gün boyunca gözlem altında tutuluyor ve elde edilen bu verilerden hareketle Apple Watch kullanım analizi raporu oluşturuluyor.



Önce tabloyu varelim:







Gördüğümüz gibi kullanıcıların en çok yaptıkları şey -doğal olarak- saate bakmak. Yani akıllı yahut akılsız tüm saatlerin ana işlevi. Toplamda yapılan 1009 kullanımın tek başına yarısını saate bakmak oluşturmuş. Saate bakma eylemi oldukça kısa sürdüğünden yüzdesi de %3.8 ile sınırlı. İkincil kullanım ağırlığı ise bildirimlerde. Burada bahsedilen şey otomatik olarak saatimize gelen bildirimler. Bizim bildirim merkezine bakışımız değil. (Bu eylem 5. sırada).



Bu iki ana eylem haricinde açıkçası diğer tüm yapılan işler bütüne kıyasla oldukça küçük bir paya sahip. Dahası antreman ve aktivite bildirimleri haricinde Siri de dahil olmak üzere ne uygulamalara ne de mesaj yahut e-posta gibi akıllı telefonlarımızda birincil öneme sahip olan diğer eylemlere saat üzerinde pek de talep olmadığı görülüyor.



Tabii akıllı saatler henüz oldukça taze olduklarından ve buna paralel ne kullanıcılar ne de ilgili uygulamalar yeterli pazar doygunluğuna ulaşmadıklarından net bir kanıya varmak için de oldukça erken ama yine de raporun akıllı saatlerin gidişatını göstermesi açısından oldukça tutarlı veriler olduğunu söyleyebiliriz.



Araştırmayı

indirebilirsiniz; Apple Watch incelememiz ise aşağıda:











#apple watch
#akıllı saat
#apple
#iphone
#iphone 6s
#siri
8 yıl önce