|

Cassini 'intihar' dalışını yaptı

NASA bugün Cassini uydusunu Satürn’e ölüm dalışı yapmak için yönlendirildi. Uydu Satürn’ün atmosferine giriş yaparak binlerce parçaya ayrıldı. NASA TV bu ilginç olayı internet üzerinden canlı olarak yayınladı.

Yeni Şafak
10:50 - 15/09/2017 Cuma
Güncelleme: 16:15 - 15/09/2017 Cuma
Diğer
Cassini uydusu bugün Satürn'e ölüm dalışı yapacak.
Cassini uydusu bugün Satürn'e ölüm dalışı yapacak.

NASA, Cassini uydusunu 1997 yılında Satürn’e yollamıştı. Popular Science Türkiye'nin haberine göre keşif aracı 2004 yılında gezegene ulaştı ve o zamandan beri gezegenin gizemli uyduları, buz ve toz halkaları ve yüzeyi hakkında incelemeler yaptı.

  • Cassini görevini yöneten NASA mühendisi Earl Maize, Çarşamba günkü basın toplantısında görevin bugün ‘’Satürn’ün bulutlarının çok üstünde alevli bir şovla’’ sona ereceğini söyledi.
  • Maize sözlerine şöyle devam etti, ‘Şüphesiz ki, böylesi inanılmaz bir makinenin kaybına hüzünleneceğiz. Fakat hepimizin büyük bir gurur yaşadığını düşünüyorum. Satürn’de bir şey yapmak için yola çıktık, bunu başardık, bunu fazlasıyla iyi yaptık ve giderek daha fazla şeyi ulaştırdık. Ve geride bilgili ancak hala meraklı bir dünya bıraktık.’

Cassini projesi en büyük keşfi yüzünden yok olacak. Keşif aracı 2005 yılında Satürn’ün uydusu Encaladus’tan fırlayan su jetlerini tespit etmişti.

NASA JPL’de Cassini projesinde çalışan bilim insanı ve gezegen bilimci Linda Spilker basın toplantısı esnasında Encaladus hakkında konuşarak, ‘Yaşam olasılığına sahip, güneşten çok uzak olan çok küçük bir yer bulmak, hem kendi gneş sistemimizde, hem de ötedeki dış gezegen sistemlerinde yaşamı nerede arayabileceğinize dair olan yaklaşımımızı geliştirdi’ dedi.


Su içeren bu yerlerde bir hayat emaresi olabilir ve Cassini’nin yakıtı bitmek üzere bu yüzden NASA riske girmiyor.

NASA’da çalışan başka bir bilim adamı Tim Green gezegeni korumak için, Encaladus ve Titan’a geri gitme arzuları nedeniyle oradaki cisimleri korumak için Cassini programının sona erdirildiğini belirtti.

20 yıllık, 3.26 milyar dolarlık görevin sonra erişi teleskopların görüntüleyemeyeceği kadar uzak bir mesafede gerçekleşti.

NASA TV, kendisini yok etmek için dalış yapacak olan ve nükleer güçle çalışan Cassini uydusunun ölüm dalışını internet üzerinden canlı olarak yayınladı.



#Popular Science
#NASA
#Satürn
#Uzay
#Cassini
7 yıl önce