|

Devasa elektrikli kamyon

Elektrikli araçlar otomobillerle sınırlı değil. İsviçre’de nakliyat işlerinin yapıldığı ağır tonajlı iş makinesi dünyanın en büyük elektrikli aracına dönüştürüldü.

Yeni Şafak
11:32 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 13:08 - 17/09/2017 Pazar
Diğer
Komatsu HD605-7 modeli tam yüklüyken 110 ton ağırlığa ulaşıyor.
Komatsu HD605-7 modeli tam yüklüyken 110 ton ağırlığa ulaşıyor.

Elektrikli araçlar dünyanın bir çok bölgesinde benzinli ve dizel motorla çalışan araçların yerini almaya başladı. Gelişmiş ülkeler önümüzdeki 10 yıl içinde fosil yakıtlı araçları tamamen piyasadan kaldırmayı planlıyor. Elektrikli araçlara geçiş sürecinde sadece otomobiller değil iş makineleri için de geliştirmeler yapılıyor.

İsviçre şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum, dev bir kamyonu dünyanın en büyük elektrikli aracı haline getirdiklerini açıkladı.
Komatsu HD605-7
isimli dev kamyon 45 ton ağırlığında ve 65 ton yük taşıyabiliyor. Tam yüklüyken toplam ağırlığı 110 ton oluyor.

Dizel motor yerine 4.5 tonluk pil

Malzeme nakliyesi için vadi içinde 20 tur yapan aracın dizel motoru yerine piller eklendi. Kamyon fren yaptığında ortaya çıkan ısı enerjisi de pillere aktarılıyor. Araçta devasa boyutta bir pil sistemi kullanılıyor. Toplam 4.5 ton ağırlığında olan pil 1440 nikel-manganez kobalt hücresinden oluşuyor. Güvenlik ve performansının yüksek olması nedeniyle kobalt hücreleri tercih edilmiş.

Komatsu HD605-7’nin
testleri olumlu sonuçlanırsa 8 dizel aracın daha elektrikli hale getirilmesi planlanıyor. Geliştirme çalışmaları özellikle egzoz gazı ve gürültüsüne hassas alanlarda büyük ölçekli inşaat ekipmanlarının kullanımına imkan sağlayacağa benziyor.


#Komatsu
#Elektrikli araç
#Kamyon
7 yıl önce