|

Dokunmatik ekran kullanan bebekler az uyuyor

Günümüzde hayatımızın her alanında etkin şekilde kullanılan dokunmatik ekranlı teknolojik cihazların bebekleri etkilediği ortaya çıktı. 3 yaş ve altındaki dokunmatik ekranlı cihazlar kullanan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, çocukların uyku kalitelerinin etkilendiği ve daha az uyumalarına neden olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
13:51 - 19/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:50 - 19/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Dokunmatik ekran kullanan bebekler daha az uyuyor.
Dokunmatik ekran kullanan bebekler daha az uyuyor.

Her geçen gün kullanımı artan ve hayatımızın merkezine yerleşen dokunmatik ekranlı akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi birçok teknolojik cihazların bebeklere zarar verdiği ortaya çıktı.

BBC’nin haberine göre Scienticif Reports adlı bilimsel yayında yayınlanan makaleye göre, 3 yaş ve altı çocukların dokunmatik ekranlar karşısında geçirdikleri her bir saat, uykularından 15 dakika eksiltiyor.

Londra Üniversitesi’ne bağlı Birkbeck Koleji’nde yapılan araştırma kapsamında 3 yaş ve altı 715 çocuğun ebeveynleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, bebeklerin yüzde 75’inin her gün dokunmatik ekranlı bir cihaz kullandığı ve bu çocukların gece daha az gündüz ise daha çok uyuduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, dokunmatik ekranlı cihaz karşısında geçirdikleri her 1 saat karşılığında uykuları 15 dakika eksildiği görülen bebeklerin buna karşılık dokunmatik ekranlı cihazlar kullanmayan bebeklere göre motor yeteneklerinin daha çabuk geliştiği belirtildi.

Araştırma ekibinden Dr. Tim Smith, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu başta, günde 10-12 saat uyuyan çocuklar için çok büyük bir süre gibi gözükmese de, çocukların erken dönemde gelişmesinde uykunun önemi açısından kayda değer bir süre" dedi.

Bununla birlikte, izlemenin yanı sıra dokunmatik ekranı aktif bir şekilde kullanan çocukların motor yetenek gelişimini hızlandırdığı sonucuna da vardı.



#Dokunmatik Ekran
#Bebek
7 yıl önce