|

Düşünce gücüyle çalışan protez kol!

Düşünce yoluyla kontrol edilebilen protezler geliyor. İlk deneme başarılı!

Yeni Şafak ve
13:45 - 4/03/2016 جمعہ
Yeni Şafak

Bildiğimiz üzere günümüzde kol, bacak gibi uzuvlarını kaybeden insanlar, eğer imkanları varsa -ve tabii maddi durumları nispetinde-, protez taktırıyor.



Üstelik gelişmiş protezler, kişinin kas hareketini algılayarak, günlük yaşamını idame ettirmesinde büyük önem taşıyor ama tabii yine de henüz istenen seviyede olduğu söylenemez.





Yukarıda da gördüğümüz gibi geçtiğimiz sene yaptığımız aynı başlığı taşıyan haberimizde; beyne yerleştirilen bir çip sayesinde, sahibine zihin yoluyla kol ve bacak hareketlerini yönetebilme imkanı sunan yeni protez teknolojilerinden bahsetmiştik. İşte Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından, bu haberleri kanıtlar nitelikte bir video geldi.




Videoda gördüğümüz üzere tüm uzuvları yerinde olan bir genç, parmaklarını oynatıyor ve yandaki protez kol da tıpkı aynı şekilde hareket ediyor. Yani diğer bir deyişle protez kol, gencin zihinsel yönlendirmesiyle hareket ediyor. Buna bir nevi yapay zeka da diyebiliriz.



İşlem önce beynin parmakları yönettiği bölümü tespit etmekle başlıyor. Ardından beynin bu bölümüne sensör yerleştiriliyor ve protez programlanıyor. Böylece düşüncemize göre protez hareket ediyor.



Her şey iyi güzel fakat videoda izlediğimiz kadarıyla protezin yeterli hızda cevap veremediğini görüyoruz. Aslında şöyle düşünmekte fayda var; protez hangi hareketi yapması gerektiğini biliyor fakat işlemcisi bunu hızlı bir şekilde yapmaya müsaade etmiyor. Gerçi şimdilik bu protezlerin sağlıklı bir insan gibi hareket etmesini beklemek haksızlık olur. Zira bu protezlerin işlemcisindeki transistörlerle insanların sahip olduğu oran aynı değil. İlerleyen dönemlerde, bu protezlere de, protein tabanlı biyobilgisayardaki teknoloji entegre edilir ise belki çok daha büyük ilerlemeler kaydedilebilir.





Olaya iyi tarafından bakarsak; geçtiğimiz sene, geçtiğimiz sene haberlerimizde belirttiğimiz gelişmelerin asılsız olmadığını öğrendik ki bu durum, bilim insanlarının bu konuda ısrarlı ve iyi niyetli bir şekilde çalıştığını kanıtlıyor.



#yapay zeka
#protez kol
#protez bacak
#Johns Hopkins
8 سال واپس