|

Falcon 9 bu kez karaya indi

Yeniden kullanılabilir roket alanında çalışmalar yapan SpaceX, Falcon 9 roketini ikinci kez karaya indirmeyi başardı. Toplamda 5 kez başarıya ulaşan SpaceX'in hangarında yeniden kullanılabilir roket için alan kalmadı. Bu roketlerin 2-3 ay içerisinde yeniden kullanılması planlanıyor.

Yeni Şafak ve
11:24 - 18/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:43 - 23/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
SpaceX'in yeniden kullanılabilir roketi Falcon 9, ikinci kez karaya indi.
SpaceX'in yeniden kullanılabilir roketi Falcon 9, ikinci kez karaya indi.

Yeniden kullanılabilir roket projesinde çalışmalarını sürdüren SpaceX, son başarısızlığının ardından bu kez karaya iniş yaptı.



Ünlü girişimci Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu şirket, uzun zamandır yeniden kullanılabilir roket projesi üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda Falcon 9 roketi bir yandan uzaya uydu taşımaya devam ederken, aynı zamanda roketin yeniden kullanılabilmesi için sağ salim dünyaya dönmesi sağlanıyor.



SpaceX bu girişimlerin kimilerinde başarılı oldu, kimilerinde ise küçük çaplı sorunlar nedeniyle başarı sağlanamadı. En son denemede iniş motorlarındaki sorun nedeniyle Falcon 9 roketi infilak etmişti.





Uzun zamandır okyanus üzerine kurulan platforma iniş yapmayı deneyen SpaceX, bu kez karaya iniş yaptı ve başarı sağlandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetleme adaptörü gönderen Falcon 9, Cape Canaveral uzay üssü yakınlarında kurulan Landing Zone 1 bölgesine indi.



Falcon 9 böylelikle karaya 2. kez, toplamda ise 5. kez başarılı iniş yapmış oldu. Ayrıca SpaceX'in yeniden kullanılabilir roketlerini sakladığı hangardaki alan da dolmuş oldu. Bildiğimiz üzere Elon Musk Instagram hesabı üzerinden hangardaki alanın dolmaya başladığını söylemişti.









Dünyaya başarılı bir şekilde dönen roketlerin 2-3 ay içinde yeniden kullanılmaya başlaması bekleniyor. Musk eski açıklamalarında bu roketlerinden yeniden kullanılması için eylül-ekim ayını işaret etmişti.



Falcon 9'un kalkış ve iniş anı YouTube'dan canlı olarak yayınlandı. Canlı yayın bitmiş olsa da söz konusu video halen izlenebiliyor.





#SpaceX
#Falcon 9
#Yeniden kullanılabilir roket
#Elon Musk
8 yıl önce