|

iPhone’un gizlice fotoğraf çekmesi nasıl önlenir?

Google'ın yazılım mühendislerinden Felix Krause'un iOS işletim sisteminin güvenlik açığına dair yaptığı açıklamalar teknoloji dünyasında şok etkisi yapmıştı. Krause, iOS'taki bir açıkla birlikte kamera izni verilen uygulamaların gizlice çekim yaptığını iddia etmişti. İşte bu açıktan kurtulmanın yöntemleri...

Yeni Şafak
16:12 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Felix Krause'un açıklamasına göre iOS işletim sistemine sahip olan iPhone ve iPad kullanıcıları gizlice fotoğraflarının çekilmesi tehlikesi yaşıyor.
Felix Krause'un açıklamasına göre iOS işletim sistemine sahip olan iPhone ve iPad kullanıcıları gizlice fotoğraflarının çekilmesi tehlikesi yaşıyor.

Akıllı telefon kullanıcılarının bileceği üzere telefonlara yüklenen uygulamalar, kullanıcısından bir takım izinler istiyor. İzin verilmediği takdirde ise uygulamanın birçok özelliğini kullanmaya izin verilmiyor. Örneğin Instagram uygulamasıyla fotoğraf çekebilmek için kameraya, video çekebilmek için mikrofona erişim izni istiyor. Bu izinler verildikten sonra uygulama, telefon kameranıza ve mikrofonuna tam erişim hakkı elde ediyor.

İşte Google’ın yazılım mühendislerinden Felix Krause, iOS uygulamalarının bu izinle birlikte kullanıcılarını gizli olarak izleyebildiği iddiasında bulundu. Bu iddia akıllı telefon kullanıcılarını bir hayli tedirgin etmeye yetti.

Krause’a göre izin verilen uygulamalar, kullanıcısından gizli olarak fotoğraf veya video çekebiliyor ya da ortam dinlemesi yapabiliyor. Ayrıca bu işlem arka planda yapıldığı için de kullanıcının haberi olmuyor. Krause, bu açık sayesinde elde edilen kayıtların anlık olarak internete aktarılabileceğini de sözlerine ekledi ve kullanıcıları uyardı.

İşte akıllı telefon kullanıcılarının bu tehlikeden korunmasının yöntemleri:
  • 1- Kamera ve mikrofonu fiziksel olarak kapatmak. Mark Zuckerberg’in de yaptığı bu yöntem ile habersiz bir şekilde görüntüleriniz elde edilemiyor.
  • 2- İzinleri güncel olarak değiştirmek. Örneğin Instagram’a fotoğraf yüklerken kamera izni verilip, sonrasında izin kapatılabilir. Bu işlemi her uygulamada tekrarlamak gerekiyor.
  • 3- iPhone’un kendi kamerasını kullanmak. Bu işlem ile uygulamaya bir izin vermek gerekmiyor ve telefonun kendi kamera uygulamasından fotoğraf veya video çekildikten sonra paylaşım için bu medya dosyası kullanılıyor.
#Akıllı telefon
#iPhone
#iOS
6 yıl önce