|

İsviçre’de Facebook beğenisi yüzünden mahkemeye verildi

Yaklaşık 1,9 milyarlık kullanıcı sayısıyla en aktif kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’ta her gün milyonlarca gönderi giriliyor ve beğeni yapılıyor. Bu gönderi ve beğeniler İsviçre’de bir adamın başına dert açtı. Yahudi düşmanı bir gönderiyi beğenen 45 yaşındaki kullanıcı, mahkemeye verildi.

Yeni Şafak
17:17 - 5/04/2017 Wednesday
Güncelleme: 17:40 - 5/04/2017 Wednesday
Yeni Şafak
İsviçre'de gönderiyi paylaşan değil, gönderiyi beğenen suçlanıyor.
İsviçre'de gönderiyi paylaşan değil, gönderiyi beğenen suçlanıyor.

İsviçre’nin başkenti Zürih’te gerçekleşen olayda, 45 yaşındaki bir erkek kullanıcı, ırkçılık, Yahudi düşmanlığı (anti - semitizm) ve veganları suçlayıcı sözler içeren gönderileri beğenmesi nedeniyle İsviçre’deki hayvan hakları savunucuları başkanı Erwin Kessler tarafından suç duyurusunda bulunularak mahkemeye verildi.

Thenextweb.com'un haberine göre, "Tier-im-fokus.ch" ve "Vegan in Zürich und Umgebung (Zürih ve çevresindeki veganlar)" isimli iki facebook grubundaki 8 farklı gönderiyi beğenerek ırkçılığı, Yahudi düşmanlığını ve anti veganlığı daha geniş kitlelere yaymak suçundan yargılanan kişinin 1000 İsviçre Frangı ceza alması bekleniyor.

Bu durum sonucunda da İsviçre’deki ifade özgürlüğü tartışmaya açıldı. Kullanıcıların kişisel hesaplarından yaptıklarını denetleyen mahkeme heyeti, gönderiyi ilk paylaşana değil de, beğenen kullanıcının ceza alması İsviçre mahkemelerinin yaptığı yanlış olarak söylenebilir.

Özgür düşünce ve demokrasiden sık sık bahseden İsviçre hukuku temsilcileri, gönderiyi paylaşanı suçlu olarak görmeyip de gönderiyi beğenen kullanıcıya ceza vermeyi düşünmesi sonucunda alınacak kararla özgürlükler kapsamında önemli bir test verecek.

#İsviçre
#Facebook
#Beğeni
7 years ago