|

Karlov suikastçısının iPhone şifresi kırılamıyor

19 Aralık'ta gerçekleştirdiği suikastla Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u öldüren FETÖ'cü Mevlüt Mert Altıntaş'ın kullandığı iPhone 4s'in şifresi hala kırılamadı. TÜBİTAK'ın, telefonun şifresini kırmak için yoğun çaba harcadığı ifade ediliyor. Söz konusu olayla ilgili yetkililerin Apple'dan destek istediği iddia edilirken, Apple cephesinden ise olayla alakalı henüz bir açıklama gelmedi. Diğer taraftan suikastçının incelenen bilgisayarında, Google üzerinden ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ile ilgili arama yaptığı belirlendi.

Yeni Şafak
11:30 - 9/03/2017 Perşembe
Üst düzey güvenlik önlemleriyle ön plana çıkan iPhone'ların şifresini kırmak neredeyse imkansız.
Üst düzey güvenlik önlemleriyle ön plana çıkan iPhone'ların şifresini kırmak neredeyse imkansız.

Günümüzde birçok kişi akıllı telefon satın alırken bazı kriterleri göz önünde bulunuyor. Kimi telefonun tasarımına, kimi teknik özelliklerine, kimiyse markaya göre değerlendirme yapıyor. Kabul etmek gerekir ki iPhone'un bu kadar satmasında en etkili faktör, Apple tarafından üretiliyor olması. Yani marka ismi… Fakat iPhone'un çok tercih edilmesinin bir başka yönü de güvenlik. Zira sadece iPhone değil, Apple'ın tüm ürünleri üst düzey güvenlik önlemlerine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor.



Bildiğimiz üzere 19 Aralık'ta Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a haince suikast düzenleyerek öldüren FETÖ'cü Mevlüt Mert Altıntaş da iPhone 4s kullanıyordu. Suikastçının hedeflerini ve irtibatta olduğu kişileri öğrenmek için girişilen iPhone 4s'i kırma işlemleri ise bu zamana kadar sonuçsuz kaldı. TÜBİTAK'ın telefonun şifresini kırmak için 'iCloud klonlama' tekniğini kullanarak yoğun bir şekilde çalıştığı ifade ediliyor.





Suikastin akabinde telefonun şifresinin kırılması için yetkililerin Apple'a başvuru yaptığı iddia edilmişti. Fakat Apple bu konuda çok katı davranıyor ve hiçbir şekilde telefonun şifresini açmıyor. Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz yıl ABD'de gerçekleşen bir terör eyleminin ardından FBI, Apple'ı aynı gerekçeden dolayı dava etmişti.



Davadan bir sonuç çıkmayınca FBI, İsrailli bir yazılım şirketinden destek almış ve telefonun şifresini kırmayı başarmıştı. Sonrasında dava geri çekilmişti.





Diğer taraftan Habertürk'ün haberine göre Altıntaş'ın aynı tarihlerde Google üzerinden ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ile ilgili arama yaptığı belirlendi.



FETÖ'cü Altıntaş'ın gerçekleştirdiği suikastın örgüt bağlantısını ortaya koymaya dönük soruşturma kapsamında, daha önce Google şirketi “Gmail” e yazı yazılarak, suikasttan 2 saat sonra Altıntaş'ın Gmail'deki e-posta hesabından silinen mesajlar istenmişti.



Gmail yetkililerinin, savcılığa, “E-mail'ler geri döndürülemez şekilde silinmiştir” karşılığını verdiği ortaya çıktı. Altıntaş'ın e-mail'lerinin silindiği sunuculardan birini tespit eden Ankara Başsavcılığı, durumu kısa süre önce FBI yetkililerine bildirdi.



FBI'dan destek isteyen başsavcılık, hem silinen mesajların içeriğinin sunucudan bulunması hem de Altıntaş'ın kullandığı iPhone marka telefondaki şifrenin kırılması için yardım talep etti.


#Apple
#iPhone
#Karlov
#FETÖ
7 yıl önce