|

Klavyede Türk usulü: Tambu

Türk Telekom, Türklerin ihtiyaçlarından yola çıkarak, milli bir klavye geliştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:41 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Klavyede Türk usulü: Tambu
Klavyede Türk usulü: Tambu

Yazılımı Türk Telekom’un iştiraki Argela’daki 50 kişilik uzman bir ekip tarafından oluşturulan ‘Tambu’ isimli klavyenin Türkçe’nin konuşulduğu tüm ülkelere ulaşması planlanıyor. İnce belli çay bardağı altlığının simge olarak kullanıldığı klavyede, F ve Q seçeneklerinin yanı sıra başka bir dile anında çeviri yapma özelliği ve Türk işi atasözü, GIF ve emojiler de dikkat çekiyor.

ALTI AYDA GELİŞTİRİLDİ

Yeni yazılımlarını Bodrum'da tanıtan Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir, ürünü 6 ayda geliştirildiğini söyledi. Demir, şöyle konuştu: “WhatsApp’ta günde 200-300 mesaj atıyoruz. Tüm bunları klavye üzerinden yapıyoruz. Ancak kendimizi net ifade edebileceğimiz yerli bir klavyemiz yoktu. Türk Telekom olarak bu ihtiyaçtan yola çıkarak Tambu’yu geliştirdik."

TÜM OPERATÖRLERE AÇIK

Türkiye ve Almanya’daki gurbetçiler başta olmak üzere yazılımın kullanımının geniş bir kitleye ulaşmasını bekleyen Demir, “Yazılımı Argela üzerinden diğer operatörlere de sunacağız. Milyar TL’lik marka çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu. 


YOK YOK ÖZELLİKLER

Tambu için Türkiye’ye özgü GIF’ler geliştirildi. Uygulamada kültürümüzü yansıtan hareketli çıkartmalar, eğlenceli GIF’ler, kişiselleştirilebilir arka plan ve temalar, öğrenen klavye, atasözlerine ve deyimlere hızlı erişim gibi pek çok özellik var. İnce belli bardaktan çay isteyenler, gelirken simit al diyecekler, ‘aman nazar değmesin’ diye dua edecekler, neşesini saz ya da darbuka ile anlatanlar, kızgınlığını terlik fırlatarak belli eden anneler Tambu’nun hareketli çıkarmalarında yer alıyor. Uygulama Google ve App Store’lardan ücretsiz indiriliyor.


#Türk klavye
#Tambu
#Teknoloji
7 yıl önce