|

Kredi kartlarında biyolojik güvenlik

Akıllı telefonlardan para kasalarına hatta kapılara kadar bir çok alana taşınan parmak izi okuyucular, şimdi de kredi kartlarına entegre ediliyor. Günümüz mevcut sistemlerinde ciddi sıkıntılar doğuran kredi kartları, bu sayede biyolojik güvenlik altına alınacak.

Yeni Şafak
15:37 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:38 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Birçok alanda kullanılan parmak izi okuyucu şimdide kredi kartlarına getiriliyor.
Birçok alanda kullanılan parmak izi okuyucu şimdide kredi kartlarına getiriliyor.

Günümüzde nakit paranın yerini alan kredi kartları, insanların hayatına büyük kolaylıklar getiriyor. Ödeme işlemi sırasındaki bu kolaylık ve pratiklik, insanları nakit paradan uzaklaştırarak kredi kartlarına bağlanmasına neden oldu. Fakat kartlı alışverişlerde kullanılan kişisel şifreler hem söz konusu pratikliği ortadan kaldırdı hem de büyük bir güvenlik açığı doğurdu.

Söz konusu durumu ortadan kaldırmak için de çeşitli yöntemler geliştiren bankalar temassız kart veya NFC gibi özelliklere kredi kartlarını taşıdı ama ne yazık ki bu temassız bu özelliği kullanarak otobüslerde ve kalabalık ortamlarda dolandırıcılık olayları gündeme gelince sisteme güven hızla azalmaya başladı ve kullanılabilirliği azaldı.

Şimdi ise MasterCard firması biyolojik güvenliği kredi kartlarına taşıyarak insanlara büyük bir nefes aldırmayı planlıyor. Akıllı telefonlarla oldukça yaygınlaşan parmak izi okuyucular, kredi kartlarına yerleştirerek şifre problemini ortadan kaldıracak. Söz konusu sistemin en sevindirici yanı ise kredi kartlarında herhangi bir kalınlığa neden olmayacak olması ve kartların üzerine yerleştirilen parmak izi okuyucu üzerinde yer alan çiplerden sadece biraz daha geniş yer kaplayacak. Ayrıca kartların üzerine yerleştirilen okuyuculara kullanıcı ödeme sırasında kolayca erişebilecek. Böylece parmak izi ile ödeme oldukça basit bir hal alacak.


Peki bu sistem nasıl çalışacak?

En başta kimliğiniz ve işlem miktarı post üzerinden bankaya iletilecek. Akabinde şifre yerine cihaz kullanıcının parmak izini okutmasını isteyecek. Kartın sensörüne önceden kaydedilmiş parmak izi ile kullanıcının parmak izi eşleşince banka özemeyi onaylayarak alış verişi tamamlayacak.

İnsanların içini oldukça kolaylaştıracak bu yöntem sayesinde ödemeler hem hızlı hem de biyolojik güvenlik altına alınmış olacak. Fakat her daim cüzdanlarımızda ve ceplerimizde taşıdığımız kartların çiplerinin dahi bozuldu düşünüldüğünde, bu kart okuyucular ne kadar uzun ömürlü olacağı hakkında henüz bir veri bulunmuyor.

#Kredi kartı
#Parmak izi okuyucu
#Biyolojik güvenlik
#MasterCard
7 yıl önce