|

Otomobillerde internet tehlikesi

Google'ın otonom sürüş Teknolojileri geliştiren yeni şirketi Waymo, gelişen otomotiv teknolojinin tehlikeleri de beraberinde getirdiği ifade etti. Teknolojinin otomobilleri akıllı hale getirmesine ve internete mahkum etmesine parmak basan CEO, otomobillerin internet ile birlikte siber saldırılara açık hale gelmesine dikkat çekti.

Yeni Şafak
12:10 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:11 - 25/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Trafikte araç kullanan sürücülerin internet ile meşgul olmaları, bu gün yaşanan kazaların başlıca sebepler arasında yer almakta. İnşalar trafikte artık yoldan çok ellerinde yer alan mobil cihazlara bakıyor. Bu durum ise kazaların gün geçtikçe artmasına neden oluyor.



Bildiğiniz üzere gelişen teknoloji, otomotiv teknolojisi ile entegre olmaya başladı. Araçlarda yer alan eski model göstergelerin yerini artık elektronik göstergeler hatta dokunmatik ekran teknolojisine sahip tabletler almaya başladı. Buda sürücülere kullandıkları araçları yükledikleri uygulamalarla yönetebilme imkanı tanıdı.



Bu otomotiv teknolojisine bir de otonom teknolojisi eklenince, yapay zekalar, güncellemeler, GPS sistemleri, multimedya uygulamaları gibi sistemlerin internete olan ihtiyacı artmaya başladı.




Google'ın otonom sürüş Teknolojileri geliştiren yeni şirketi Waymo'nun planlarına göre otomobillerde oluşacak yeni tehlike, gelişen teknolojinin otomobilleri akıllı hale getirmesi ve internete mahkum etmesi. Yani şirket otomobillerin internet ile siber saldırılara açık hale gelme durumuna dikkat çekmek istiyor.



Dünya üzerinde faaliyet gösteren zararlı hackerların neler yapabileceklerini günümüzde bilmeyen kalmadı. Otomobillere bağlan internet ile birlikte özellikle sürücüsüz araç teknolojisi ile birlikte otonom araçların ele geçirilmesi durumu çok vahim bir tablo ortaya koyuyor. Bu durumu göz önünde bulunduran Waymo şirketi otomobillerin offline olarak çalışmasında ısrarcı. Şirketin CEO'su John Krafcik'e göre, otonom otomobiller sadece ihtiyaç duyulduğunda internete bağlanmalı ve bu bağlantı sınırlı olmalı. Yani aracın GPS sistemi veya multimedya eğlence sistemi internete bağlı olacak ancak bu sistemler aracın kontrolünü sağlayan yapay zeka ile bağlantılı olmayacak. Araç için ayrıca bir güncelleme gerektiğinde ise hayati sistemler kullanıcılar veya servisler tarafından internete bağlanacak, işlem bittiğinde bağlantı kesilecek.





#Otonom
#İnternet
#Yapay zeka
#John Krafcik
#Goggle
#Waymo
7 yıl önce