|

Özel hayatımızın yeni sesi

Sesli asistanlarla etkinleştirilmiş akıllı cihazlar bir yandan gündelik hayatı kolaylaştırırken, diğer yandan kişilerin birçok özel bilgisini daha iyi hizmet amacıyla depoluyor. Bu durum ise, kaydedilen bilgilerin reklam amaçlı kullanıma veya siber saldırılarla çalınmaya sebebiyet verme ihtimali nedeniyle güvenlik endişesi doğuruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:25 - 30/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Özel hayatımızın yeni sesi
Özel hayatımızın yeni sesi

Bir soru sormak veya komut vermek için ses unsurunun daha çok kullanır hale gelmesiyle, ses verilerinin nasıl manipüle edileceği ve bu cihazların hangi tehlikeler altında olduğu konuları yeni endişeler akla getiriyor. Öyle ki cihazların konuşmaları dinleyebilmeleri ve potansiyel olarak kaydedebilmeleri ciddi gizlilik sorunlarını doğurabiliyor. Dünyadaki tüm kullanıcılar, Siri, Alexa, Cortana, Bixby ve Google Assistant olarak bildiğimiz ses asistanlarının ardındaki teknolojiyi yani konuşma kullanıcı arayüzü (CUI) teknolojisini hızla benimsediler. Raporlar, dünya çapında 24 milyondan fazla sesle etkinleştirilmiş makinenin de piyasaya çıktığını ve büyümenin hızla süreceğini gösteriyor.

REKLAM AMAÇLI KULLANIM

Ancak bu akıllı cihazlar bazı ev işlevlerini kontrol etmeye başladığından beri doğal olarak gizlilik ve güvenlik ile ilgili endişeler ortaya çıktı. Son olaylar, meşru şirketlerin bile cihazların ses hassasiyetini kötüye kullanmanın benzersiz yollarını bulduğunu gösteriyor. Örneğin, popüler bir fast food zinciri, sesli asistanları kasten kendi çıkarı için kullanarak ürünlerinin tanımlarının araştırılmasını tetikleyen bir reklam hazırladı. Bu da cihaz yeteneklerinin apaçık ve en önemlisi yasadışı olmayan şekilde kullanılması olarak niteleniyor. Söz konusu durum aynı zamanda yeni teknoloji etiklerinde bu cihazların kullanımına dair herhangi bir kural bulunmadığı anlamı taşıyor.

KİŞİSEL BİLGİ ÜRETİCİDE

Sesli asistanların istem dışı bilgi kaydettiği veya verilen emirleri uyguladığı olaylar da bulunuyor. Üretici tarafından söz konusu veriler toplanıp saklanabilir böylece daha iyi hizmet ve savunmasız kullanıcı profillerine tedbirler artırılabilir. Ancak her zaman için en son teknolojiyi art niyetli kullanmaya çalışarak kişisel verileri çalmak için yeni yollar arayan kötü niyetli saldırganlar da olacaktır. Nesnelerin interneti aracılığıyla sesli asistanlarda yer alan özel hayatın gizliliğini etkileyecek değerli bilgilere siber saldırılarla erişimin artması beklenirken, üreticiler ve güvenlik yazılımcıları da bu saldırıları boşa çıkaracak çözümleri aynı hızla üretiyor.

  • Güvenlik ürünleri geliştiriliyor
  • Bilişim uzmanlarının önerisi, kullanıcıların, sesle çalışan cihazları korumaları için geliştirilen yazılımları tercih etmelerinin en güvenilir yöntemlerden olduğu yönünde birleşiyor. Bu kapsamda geliştirilen çözümlerden biri de Trend Micro Home Network Security uygulaması. Trend Micro bu çözümü ile potansiyel tehditleri eve ulaşmadan önce engelleyebilecek ağ geçidi güvenliğini kullanıcılarına sunuyor.
#Teknoloji
#Sesli Asistan
7 yıl önce