|

Renault'nun 25 yıldır emisyon hilesi yaptığı iddia edildi

Fransız otomotiv devi Renault'nun, tıpkı Volkswagen'in yaptığı gibi hileli bir yazılım kullandığı ve emisyon değerlerini manipüle ettiği iddia edildi. Rapora göre, cihazlar kullanılmadığı takdirde Renault marka otomobillerin emisyon değerinin yüzde 300'e kadar daha fazla zehirli gaz salınımı yaptığı ortaya çıkacak.

Yeni Şafak
12:27 - 17/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Söz konusu iddialar, Renault yetkilileri tarafından sert bir dille reddedildi.
Söz konusu iddialar, Renault yetkilileri tarafından sert bir dille reddedildi.

Otomotiv dünyası 1,5 yılı aşkın süredir emisyon skandalıyla çalkalanıyor. Bildiğimiz üzere Alman otomotiv devi Volkswagen'in emisyon değerlerini manipüle eden bir yazılım kullandığı ABD'de ortaya çıkmıştı. Dünya çapında yankı uyandıran bu gelişmenin ardından şirket CEO'su istifa etmek zorunda kalmış ve VW milyarlarca dolar ceza ödemeye mahkum edilmişti. Bunun yanı sıra şirket dünya çapında itibar ve değer kaybı yaşadı.



Volkswagen Grubu'nun yaşadığı skandalın ateşi düşmemişken, Fransız otomotiv devi Renault için flaş bir iddia ortaya atıldı. Fransız Dolandırıcılık Karşıtlığı ve Tüketici Koruma Ajansı tarafından yürütülen soruşturmada, Renault'nun da VW benzeri bir şekilde emisyon değerlerini manipüle ettiği sonucunun çıktığı iddia ediliyor.



Söz konusu iddiaya göre Renault yaklaşık 25 yıldır araçlarının emisyon testlerinden geçebilmesi için hileli cihazlar kullanıyor. Bu cihazlar, emisyon değerini olması gerektiğinden çok daha düşük gösteriyor. Rapora göre, cihazlar kullanılmadığı takdirde Renault marka otomobillerin emisyon değerinin yüzde 300'e kadar daha fazla zehirli gaz salınımı yaptığı ortaya çıkacak.



Renault cephesinden gelen ilk açıklama ise sert oldu. Raporun çılgınca olduğu ve bu zamana kadar kesinlikle böyle bir cihazın kullanılmadığı ifade edildi. Bildiğimiz üzere geçtiğimiz yıl da Renault'nun ismi emisyon skandalına karışmış fakat bir kanıt bulunamamıştı. Görünen o ki şirket henüz bu konuda temiz olduğunu kanıtlayamamış.



Bildiğimiz üzere AB standartları emisyon konusunda çok katı. Otomotiv üreticileri belirlenen AB standartlarının altında emisyon değerine sahip otomobil üretmek için gayret gösteriyor. Bu standardı yakalayamayan şirketlerin ise bu ve bunun gibi hileli yola başvurduğu iddia ediliyor.






#Renault
#Volkswagen
#Emisyon
7 yıl önce