|

Stadyumda kesintisiz iletişim

Bu yılki Mobil Dünya Kongresi'ne 5G teknolojileri damga vurdu. Akıllı şehir ve otonom sürüş teknolojilerinin ön plana çıktığı kongrede, Türk Telekom'un Nokia ile beraber geliştirdiği 5G’li stadyum demosu büyük ilgi çekti. Sistem sayesinde stadyum gibi binlerce kişinin aynı anda bulunduğu ortamlarda seyirciler kesinti yaşamadan HD video paylaşımı yapabilecek. 5G’li stadyum, yayıncıların da kablosuz kameraya geçebilmesine imkan veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:18 - 1/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Stadyumda kesintisiz iletişim
Stadyumda kesintisiz iletişim

Nesnelerin İnterneti (IoT) ve 5G teknolojileriyle uyumlu yeni nesil akıllı şehir ile ev teknolojisi çözümlerinin yanısıra otomobillerde otonom sürüş versiyonlarının ön plana çıktığı bu yılki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC 2017), Türk Telekom ve Nokia bir ilki gerçekleştirerek, demoyla katılımcıları 2020 yılına ait 5G'li bir stadyuma götürdü. Kurulan 50 bin kişilik stadyum demosuyla stadyum görevlilerinin ve izleyicilerin 5G'den maksimum düzeyde yararlanması için iletişim ağlarının acil durumlarda ihtiyaçları karşılamak için farklı sanal ağlara bölünerek nasıl kullanılabileceği örneklerle gösterildi. Futbol maçları gibi kalabalık etkinliklerde on binlerce izleyicinin bir stadyumda aynı anda nasıl yüksek kalitede video izleyebileceği uygulamalı olarak tanıtıldı.



KALABALIKLARDA SAĞLIK EKİPLERİNE HIZ KATACAK


5G'li stadyum demosunda; maç sırasında görevli sağlık ve güvenlik ekiplerine, acil durumlarda anında müdahalede bulunabilmelerini kolaylaştırmak için mevcut ağ kaynaklarının bir kısmının tahsis edilerek, bu ekiplerin kendi aralarında garantili ve kesintisiz bir şekilde iletişim kurmaları sağlandı. Bu sayede sağlık ekiplerinin ihtiyaç anında daha hızlı müdahalede bulunup hayat kurtardığı; güvenlik ekiplerinin de olumsuz durumlar karşısında yine vakit kaybı yaşamadan yeniden güvenliği sağlayabildikleri test edildi. 5G'li stadyumdaki izleyiciler ise fotoğraf ve videoları saniyeler içinde yükleyip, sosyal medyada paylaşırken; HD/4K kalitesinde isteğe bağlı olarak gerçek zamanlı videoları farklı kamera açılarından izleyebildi.



YÜZDE 400'E VARAN ŞEBEKE VERİMLİLİĞİ


Demoda 5G kullanıcı cihazlarının hem baz istasyonu hem de birbirleriyle koordineli çalışmasıyla şebekede yüzde 400'e varan verimlilik artışı sağlandığı bilgisi paylaşıldı. Bu özellik, baz istasyonlarının daha az şebeke kaynağı ve elektrik kullanmasına imkan vererek enerji tasarrufu da sağlıyor. 5G'li stadyum demosunda, izleyicilere sağlanan yüksek kalitede mobil internet deneyiminin yanı sıra, stadyumda maç yayını yapan TV kuruluşunun da kameralarını kablosuz olarak kullanıp, en düşük gecikme süresiyle canlı yayın yapabileceği de gösterildi.



Türk Telekom 5G'de hızlı ilerliyor


Türk Telekom'un 5G demosu kurulan Nokia standını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Nokia Avrupa Bölge Başkanı Markus Borchert, Nokia Türk Telekom'dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan ziyaret etti. Türk Telekom olarak geleceğin teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen Doğan, “5G alanında yaptığımız çalışmalarımızla Avrupa Birliği'nin 5G'de yol haritasını belirleyen uluslararası konsorsiyumlarında ülkemizi temsil ediyoruz. Avrupa Teknoloji Platformu'nun Yönetim Kurulu'na tekrar seçildik ve üye tek Türk operatörü olma unvanımızı sürdürdük.”






#Türk Telekom
#5G
#BTK
#Mobil Dünya Kongresi
7 yıl önce