|

Tamamen elektrikli ve sürücüsüz gemi 2020’de suya inecek

Norveç’te faaliyet gösteren iki şirket, sürücüsüz araçlar teknolojisiyle dizel motorların kullanıldığı deniz taşıtlarının deniz ve hava kirliliği üretmesine üzerine elektrikli araç teknolojisini deniz taşıtlarında birleştirerek 2020 yılında tamamen elektrikli ve sürücüsüz gemi üreteceklerini duyurdu.

Yeni Şafak ve
15:10 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 15:11 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yara Birkeland adı verilen tamamen elektrikli ve sürücüsüz gemi, lojistik faaliyetlerine kolaylık getirecek.
Yara Birkeland adı verilen tamamen elektrikli ve sürücüsüz gemi, lojistik faaliyetlerine kolaylık getirecek.

Küresel taşımacılık alanında en önemli taşıma yolu olarak kullanılan deniz yolu taşımacılığı havaya bol miktarda zararlı gaz ve denize zararlı sıvılar bırakarak çevreyi kirlettiği gibi dizel motora verilen yakıt parası da maliyeti arttırıyor.


Daily Mail’in haberine göre, bu ihtiyaçlara karşılık olarak Norveç menşeili kimyasal şirketi Yara ile Norveç menşeili teknoloji şirketi Kongsberg, 2020 yılında dünyadaki ilk sürücüsüz ve tamamen elektrikle çalışan gemi üreteceklerini duyurdu.


Lojistik şirketlerine taşımacılıkta maddi kolaylık sağlayacak ve bununla birlikte çevreyi kirletmeyecek bir gemi üretimine başlayan iki şirket, Yara Birkeland adıyla üretilecekleri gemiyi ilk kez 2018‘in son çeyreğinde tamamen elektrikli olarak suya indirip deneme sürüşlerine başlayacak.


2019 yılında uzaktan kontrolle test edilecek Yara Birkeland, 2020’de ise tamamen sürücüsüz olarak suya indirilerek kullanıma sunulacak.


Sürücüsüz otomobil teknolojisiyle aynı zamanlarda suya indirilecek ve kullanımına başlandıktan sonra 40 bin kamyonun kullanımına son verebilecek kapasitede taşıma yapabilecek olan gemi, azot oksit ve karbon dioksit salınımı olmadığı için çevreci bir görünüm sergileyecek.


Açık denizlerdeki korsanlık faaliyetlerinin de sona ereceğini belirten yetkililer, Yara Birkeland’ın denizde yapılan lojistik faaliyetlerine büyük bir hız ve kolaylık getirmesi bekleniyor.




#Sürücüsüz gemi
#Elektrikli gemi
7 yıl önce