|

Toprak ağası Mark Zuckerberg

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg iki yıl önce Hawaii’ye bağlı Kauai adasında yaklaşık 283 hektarlık arazi için 100 milyon dolar ödemiş, fakat bölgedeki bazı yerleri satın alamamıştı. Zuckerberg’e ait şirketler alınmak istenen bölgenin içinde kalan satın alınamayan yerler için dava açtı.

Yeni Şafak
10:18 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 10:23 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Facebook kurucusu Zuckerberg 2015 yılında tamamen kendi özel bir bölge ve plajı olan bir bölge satın almıştı. Yaklaşık 100 milyon dolar para ödeyen Zuckerberg bölgedeki bazı alanları ise muhatap bulamadığı için satın alamamıştı. Bu yüzden şu anda Zuckerberg'in arazisinin ortasında, başkalarına ait irili ufaklı bazı toprak parçaları bulunuyor. Bu durumda arazilerin sahipleri, kendi arazilerine ulaşabilmek için Zuckerberg'in topraklarından geçiyor. Söz konusu arazi sahipleri nesillerdir bu bölgede yaşayan yerli aileler olarak biliniyor.




Muhataplara ulaşamıyor


Zuckerberg'e ait şirketler alınamayan bu toprakları satın almak için 30 Aralık tarihinde Kauai mahkemesinde sekiz adet tapu davası açtı. Mahkemeden, bu toprakları açık artırma ile satışa çıkarması talep ediliyor. Fakat söz konusu toprakların sahiplerine bir türlü ulaşılamıyor. Toprak sahiplerinden bazılarının yaşamını yitirdiği öğrenildi. Toprakların asıl sahipleri birkaç nesil önce yaşadığı için, günümüzde yaşayan varisler aslında bu topraklar üzerindeki sahiplik haklarının sadece küçük bir hissesini elinde bulunduruyor. Zuckerberg'in avukatı Keoni Shultz “Hawaii'de büyük bir arazinin içinde başkalarına ait küçük araziler bulunması normal bir durum. Genellikle bu arazilerin tapusu zamanla geçersiz hale geliyor ya da üzerine ipotek konuyor. Bazı durumlarda arazinin sahipleri, burada bir hakları olduğundan bile haberdar olmuyor. Bizim açtığımız davalar, bu toprakların asıl sahiplerinin belirlenmesi ve toprak üzerinde hak iddia eden herkesin kendi payını alması için açılıyor." Açıklamasında bulundu.





Ünlü CEO tarafından açılan davanın muhataplarından bir kısmının 1894 yılında bölgeye gelmiş olan Portekizli bir göçmenin soyundan gelen 300 kişi olduğu belirtiliyor. Söz konusu davalıların 20 gün içinde mahkemeye yanıt vermemeleri durumunda feragat etmiş sayılacaklarını belirtelim.



#Mark Zuckerberg
7 yıl önce